Голова Верховної Ради України Володимир Рибак не виключає проведення референдуму про довіру українському парламенту. Про це він заявив у неділю в інтерв’ю «Подробицям тижня».

Керівник парламенту так пояснив своє рішення про проведення пленарного засідання парламенту 4 квітня у приміщенні парламентських комітетів на вулиці Банковій 6/8:

— Враховуючи, що за півроку практично парламент блокований, не виконує свою основну функцію, я прийняв рішення відкрити сесію. Я відкрив сесію, і почали розглядати закони, було розглянуто близько 20 законів, дев’ять змін до законів. Чотири закони відправлено на доопрацювання.

В. Рибак заявив, що підпише закони, які були прийняті парламентом під час пленарного засідання 4 квітня, яке проводилося на Банковій:

— Я закони, які були прийняті, підпишу і відправлю Президенту на затвердження.

Глава парламенту вбачає три сценарії ймовірного подальшого розвитку подій. Або саморозпуск парламенту, або Президент розпустить Верховну Раду, або проведення всеукраїнського референдуму щодо дострокового припинення повноважень парламенту сьомого скликання.

— Є питання, можна вирішувати їх по-різному: або депутати повинні знайти в собі сили і саморозпуститися, якщо не знаходять контакт. Це перший варіант. Другий варіант — треба чекати, поки Президент розпустить цей парламент. Ще варіант — Президент буде змушений звернутися до населення: «Вам потрібен такий парламент?», — сказав В. Рибак.

На уточнююче запитання, чи має він на увазі проведення всеукраїнського референдуму, В. Рибак відповів: «Референдум, так. Нехай тоді визначаться люди».

В. Рибак також висловився за скорочення кількості народних депутатів України у Верховній Раді.

— У межах 300 осіб — було б достатньо парламенту, — сказав він.

Говорячи про двопалатний парламент, глава парламенту підкреслив, що «це дискусійне питання», оскільки Україна — унітарна держава.

— У нас унітарна держава. Другий парламент — це дискусійне питання, потрібен він чи не потрібен.

При цьому В. Рибак висловився за змішану виборчу систему:

— У нас зареєстровано сьогодні 200 партій. Партії ще не набрали своєї політичної ваги, хоча, вважаю, майбутнє за партіями, за партійними списками, але ще, мабуть, нам потрібен якийсь час. На мій погляд, змішана система найбільш прийнятна для нашої держави.

Голова Верховної Ради спрогнозував, що наступного пленарного тижня парламент запрацює:

— Я думаю, що на наступному пленарному тижні парламент працюватиме. У нас періодично так працює, періодично набирається багато енергії, йде блокування. Парламент звик до бійок. Ось я відчув: якщо не проведемо сесію, то тут буде бійка.