Цей перший в Україні газифікатор вугілля дає змогу одержувати генераторний газ за ціною, що більш ніж удвічі нижча за нинішню. Додатково, за допомогою когенераційної установки, є можливість виробляти також і електричну енергію. Розроблювачем такої технології є місцева компанія «Теплоенергогаз», усе необхідне устаткування виготовлено на машинобудівних підприємствах області, а встановлено комплекс у котельні ДКП «Теплокомуненерго», розташованій на території навчального господарства Луганського національного аграрного університету.
— Це знакова подія не тільки для Луганська, — вважає міський голова Сергій Кравченко. — Питання енергозбереження актуальні для країни в цілому. Ціна природного газу досить висока, тенденцій до її зниження чекати не доводиться, а ця установка дасть змогу використовувати альтернативні енергоносії. Наше головне завдання — утримати посильні для населення тарифи на тепло, надати змогу бюджетним організаціям значно заощадити на опаленні й отримати кошти для розв’язання інших проблем громади.
Варто зазначити, що на Луганщині добувається понад 30 млн. тонн вугілля на рік, з якого більш як 70 відсотків придатне для процесу газифікації. За найскромнішими оцінками, застосування технологій виробництва генераторного газу «Теплоенергогаз» дасть змогу уже на першому етапі замінити не менш як півмільярда кубометрів природного газу на рік. На сьогодні ця технологія дає змогу ефективно використовувати газифікацію на об’єктах з місячним обсягом споживання природного газу не менше ста тисяч кубометрів. А таких в області налічується понад триста.
— Однією з основних переваг технології газифікації «Теплоенергогаз» є можливість використання широкого спектра видів палива, — зазначив представник Інституту газу Академії наук України Костянтин П’яних. — На сьогодні відпрацьована технологія використання вугілля марок АМ, АС, ТР і вугільних брикетів. Гарний економічний ефект дає газифікація бурого вугілля, лігнітів, відходів деревини, лузги зернових.
У найближчі два роки ДКП «Теплокомуненерго» планує встановити такі газифікаційні комплекси ще на трьох міських котельнях. Це дасть змогу зменшити споживання природного газу, що використовується для опалення, більш ніж на дві тисячі кубометрів на рік.