Для Житомирщини актуальний такий анекдот:

— Де ж весна?
— В автомобільній пробці застрягла.
Справді, якщо на півдні України роботи на полях ідуть повним ходом, то в Житомирській області про це доводиться говорити в майбутньому часі. П’ятого квітня, коли в Новоград-Волинському районі відбувалася нарада за участю Прем’єр-міністра Миколи Азарова, про що ми вже повідомляли, там ще лежав сніг. Особливістю весни 2013 року для аграріїв Полісся є те, що ґрунти перенасичені вологою, 10—15 відсотків площ взагалі залиті водою.
Торік влітку й восени запаси вологи в ґрунті були мінімальними й не забезпечували повної потреби рослин. Тому фахівці вважають, що драматизувати ситуацію не потрібно. Але багато залежатиме від того, якою буде погода надалі, чи не підуть знову затяжні дощі, що негативно позначиться на стані озимини. Окрім того, дата початку робіт на полях значно змістилася. На додачу вже в другій половині травня прогнозують різке підвищення температури. Тобто метеорологічна весна після затяжної зими буде дуже короткою. Тому ярину потрібно посіяти у вкрай стислі терміни.
На знімку: Прем’єр-міністр Микола Азаров і голова облдержадміністрації Сергій Рижук оцінюють зразки озимих культур після зими.
Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.