У неділю в Києві біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбулася велелюдна акція протесту в рамках всеукраїнської кампанії «Вставай, Україно!». Вітаючи учасників зібрання зі святом Благовіщення, лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк сказав, що іще однією благою звісткою є звільнення з ув’язнення Юрія Луценка. 

А. Яценюк заявив, що після звільнення Луценка опозиція боротиметься й за звільнення Юлії Тимошенко та інших політв’язнів, бо вони теж мають бути на свободі. Говорячи про мету акції «Вставай, Україно!», лідер «Батьківщини» наголосив, що опозиція має чіткий план дій, який, зокрема, передбачає скасування пенсійної та медичної реформ, антиукраїнського мовного закону.

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко, оцінюючи ситуацію в парламенті, висловив думку, що виходом із цього глухого кута мають стати дострокові вибори і Верховної Ради, і Президента. «Сьогодні мільйони українців не бачать світла в кінці тунелю, мільйони українців не мають роботи, мільйони українців шукають кращої долі за кордоном, тому що немає жодних перспектив. Якщо 75 відсотків молодих людей мріють вчитися і жити за кордоном, то про яке майбутнє ми можемо говорити?» — запитав він та висловив переконання, що кожен, хто прийшов на мітинг, хоче жити в демократичній країні, а не в тій, де всі залежать від однієї людини.

Лідер «Свободи» Олег Тягнибок застеріг Президента від підписання законів, ухвалених під час зібрання на Банковій. Якщо ж вони хочуть легітимізувати ті рішення, то нехай приходять на Грушевського, 5 і голосують відповідно до Регламенту», — сказав він.

На завершення мітингу його учасники підтримали виголошену заступником голови фракції «Батьківщина» Сергієм Соболєвим резолюцію. Опозиція, зокрема, вимагає: внести до порядку денного Верховної Ради законопроекти, які були «ухвалені» 4 квітня 2013 року та розглянути їх згідно з Регламентом; не допустити проведення так званого референдуму; негайно призначити вибори київського міського голови та Київської міської ради на червень 2013 року; звільнити всіх політичних в’язнів тощо.

Фото Володимира ГОНТАРА (УНІАН).