Минулої п’ятниці керівники Рівненщини звітували на сесії Рівненської обласної ради. Оскільки звіт голови Рівненської обласної ради Юрія Кічатого було оприлюднено заздалегідь, і з ним могли ознайомитися не лише депутати, а й мешканці області, то у сесійній залі він відповів на запитання депутатів, а також розповів, чого не вдалося зробити у звітному періоді: за браком коштів не профінансовано деякі прийняті депутатами попередніх та нинішнього скликань обласні програми, зокрема, що стосуються медицини, розвитку фізкультури і спорту та ін. Як одне з головних завдань голова облради вважає завершення у цьому році розробки стратегії розвитку територіальних громад у розрізі кожного населеного пункту. Адже 2013-2015 роки на Рівненщині оголошені роками розвитку сільських територій.

Голова Рівненської ОДА, депутат Рівненської облради Василь Берташ звітував про виконання делегованих повноважень. А таких 24.

— Якщо виконавча влада відчуває підтримку депутатського корпусу у розв’язання проблем регіону, то і є результат, — наголосив Василь Берташ. І навів приклад, коли депутати, своєчасно прийнявши низку рішень по обласному онкодиспансеру та виділивши з обласного бюджету чотири мільйони гривень на реконструкцію приміщень під новітнє медичне обладнання, сприяли створенню Центру променевої терапії, який претендує на статус національного і за рівнем кваліфікації лікарських кадрів, і за оснащеністю медичним обладнанням — адже фонд Ріната Ахметова поставив сюди його на 33 мільйони гривень. Така ж конструктивна позиція депутатського корпусу сприяла тому, що у стислі терміни у Рівному побудовано сучасний перинатальний центр, сказав Василь Берташ.

До доробку виконавчої влади він відніс також скорочення заборгованості по зарплаті — нині вона становить 1,3 мільйона гривень (коли В. Берташ прийшов на посаду голови РОДА, вона сягала більше 18 мільйонів гривень. — Авт.); позитивне сальдо зовнішньої торгівлі; збільшення у 2012 році проти 2011-го надходжень до зведеного бюджету області майже на 13%; будівництво нових і реконструкція вже існуючих 18 шкіл та ін.

Депутати Рівненської обласної ради прийняли також низку рішень, що стосуються життєдіяльності регіону. Жвава дискусія розгорілася під час розгляду питання про реорганізацію Рівненського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру. Голова постійної комісії облради з питань молодіжної політики, фізичної культури і спорту Олег Хомич висловив занепокоєння, що така реорганізація тільки погіршить медобслуговування спортсменів. На його думку, перенесення диспансеру в Рівненський обласний клініко-діагностичний центр уже в статусі відділення ставить під сумнів безплатне проведення аналізів та обстежень для спортсменів, оскільки цей лікувальний заклад «прославився» справлянням «добровільних» благодійних внесків від пацієнтів. Та й площу колишній диспансер займав значно більшу, ніж матиме її таке ж відділення. До того ж, на думку Олега Хомича, слід обов’язково відділити потоки хворих у діагностичному центрі. У дискусії з цього питання своєму колезі апелювали перший заступник голови облради Михайло Кривко та начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, депутат Рівненської облради Віталій Бойко. Вони сказали, що всіх працівників диспансеру працевлаштують у новому відділенні спортивної медицини, відновного лікування та реабілітації; реорганізація дасть змогу поліпшити якість обстежень (наголосили — безплатних. — Авт.) спортсменів, оскільки у діагностичному центрі є для цього медичне обладнання, а також істотно зменшить навантаження на обласний бюджет. Тож депутати підтримали таку реорганізацію.

На сесії прозвучала думка, що реформування медицини не завжди схвально сприймається мешканцями області. Тож депутат обласної ради Галина Кульчинська запропонувала провести для депутатів слухання з цього питання.

Попри те, що на Рівненщині будуються нові дитсадки, відкриваються додаткові групи у вже існуючих, дефіцит місць у них все ще відчутний. А це, на думку депутата облради Михайла Кириллова, створює передумови для корупційних діянь, справляння з батьків так званих благодійних внесків, щоб їх дитина була прийнята у дитсадок. Тож депутат запропонував створити в електронному вигляді єдиний обласний реєстр дітей, яких батьки бажають віддати в дитсадок, тобто, щоб таке зарахування згідно з чергою було прозорим. Депутати назвали ідею хорошою, але не проголосували за неї тільки тому, що не розроблений механізм її втілення на рівні області. На їх думку, такі реєстри повинні зробити органи місцевого самоврядування міст і сіл. Депутат Галина Кульчинська, яка обіймає посаду заступника міського голови Рівного, сказала, що такий реєстр дітей по обласному центру міська рада вже завершує формувати.

Депутати Рівненської обласної ради у своєму зверненні до Президента України В. Януковича та Голови Верховної Ради України В. Рибака відреагували на події у парламенті 4 квітня. Вони також прийняли звернення до Верховної Ради України щодо підтримки населення зони спостереження населених пунктів Рівненської області у забезпеченні їх прав на соціально-економічну компенсацію ризику при проведенні будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.

 

Рівне.