Керівники європейських структур у понеділок офіційно вітали рішення Президента Віктора Януковича помилувати екс-міністрів Юрія Луценка і Георгія Філіпчука.

Зокрема, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив: «Я вітаю рішення Президента Януковича звільнити колишніх міністрів Луценка і Філіпчука, так само як і чотирьох інших осіб». «Це відповідає духу рішення Європейського суду з прав людини. Я вірю, що Україна також дотримуватиметься рішень суду щодо колишнього прем’єра Юлії Тимошенко», — додав він.

«Рада Європи продовжуватиме свою співпрацю з українською владою, надаючи допомогу й експертизи в майбутній реформі судових органів», — зазначив Ягланд.

Не менш оптимістична і заява Верховного представника ЄС з питань загальної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон і комісара ЄС Штефана Фюле: «Ми салютуємо тому, що Президент Янукович скористався своєю прерогативою помилування у випадках колишнього міністра внутрішніх справ Луценка і колишнього міністра з питань захисту навколишнього природного середовища Філіпчука». «Ми вітаємо звільнення й повернення в родину Луценка в неділю», — додали вони й підкреслили, що це важливий крок української влади у вирішенні питань, які викликають стурбованість щодо виборчого застосування правосуддя.

«Тепер ми чекаємо, що Україна звернеться без затримок до випадку виборчого правосуддя, який залишився, і попередить будь-яке повторення виборчого правосуддя шляхом всебічної судової реформи, згідно з європейськими стандартами, з метою реалізувати висновки Ради закордонних справ ЄС від 10 грудня 2012 року й загальну заяву саміту Україна—ЄС від 25 лютого 2013 року», — підкреслили Ештон і Фюле.

Зазначимо, що вже наступного після звільнення дня відбулася зустріч Юрія Луценка з послом ЄС в Україні Яном Томбінськи в представництві Євросоюзу.

Ну а напередодні, у день виходу екс-міністра з в’язниці, європейські чиновники також не змогли стримати своїх емоцій із приводу новини про помилування й відписалися в Інтернеті.

Так, президент Європейського парламенту Марінт Шульц на своїй сторінці в Twіtter написав: «Дякую президентам Коксу й Квасьневському за зусилля в помилуванні й звільненні Юрія Луценка. Він тепер вільна людина, яка проведе першу ніч із родиною».

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт так само в Twіtter написав: «Добре, що Президент України сьогодні помилував Луценка і Філіпчука. Гарний перший крок. Демонструє, що може бути зроблено. Потрібно, щоб було ще більше».

У свою чергу міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський назвав те, що сталося, підбадьорюючим сигналом перед самітом Східного партнерства, який відбудеться наприкінці листопада у Вільнюсі. «Звільнення Луценка — це рух у правильному напрямку, який зробив Президент України Янукович. Це — підбадьорюючий сигнал перед самітом Східного партнерства у Вільнюсі», — написав Сікорський на своїй сторінці в Twіtter.

Експерт Європейського політичного центру Аманда Пол упевнена, що цей крок Януковича відкриває дорогу для підписання Угоди про асоціацію. Таку думку вона висловила в неділю в Брюсселі в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна». «Це фантастична новина, на яку всі довго чекали і яка показує, що нарешті Київ слухає. Це відкриває дорогу для України підписати Угоду про асоціацію у Вільнюсі», — упевнений європейський експерт.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкевічюс також назвав звільнення екс-міністра МВС позитивним кроком до європейської перспективи. «Гарна новина з України про звільнення Луценка. Більше наступних позитивних кроків побудують більше впевненості в європейській перспективі», — написав Лінкевічюс в Twіtter.

Як відомо, з 1 липня Литва почне головувати в ЄС, і саме під час цього президентства відбудеться саміт Східного партнерства, на який покладають надії щодо підписання Угоди про асоціацію Україна—ЄС.

Фото Олександра КОСАРЕВА (POOL, УНІАН).

Юрій Луценко з дружиною Іриною.

Юрій Луценко з дружиною Іриною. Юрій Луценко «жодного дня не псуватиме на помсту»

У неділю, 7 квітня, після виходу указу Президента Віктора Януковича про помилування, зі стін Менської виправної колонії №91 (смт Макошине) випущено екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

«Сьогоднішня подія для мене — перемога української демократії, світової демократії, — заявив він, вийшовши на волю. — Україна починає робити правильні кроки з припинення політичних репресій».

Політик повідомив журналістам, що «жодного дня не псуватиме на помсту». За словами екс-міністра, тепер його головне завдання — «працювати на перспективу».

До того ж він зазначив: «Я в політиці був і в політиці залишуся. Я дійсно маю намір займатися політикою. Хочу особливо підкреслити, у мене немає жодних амбіцій щодо президентської кампанії 2015 року, вся моя діяльність буде спрямована на підтримку тих кандидатів від демократичних сил, які на сьогодні вже вималювалися в суспільстві. Моє місце серед тих людей, які підтримуватимуть президентські вибори в Україні. Я буду на вулиці, я буду серед людей, і робитиму все, щоб відновити демократичний поступ».

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігівська область.