До того ж за всіма правилами: з траурною музикою, вінками, квітами, чорними стрічками, катафалком... У похоронній процесії, яка пройшла Тернополем минулої суботи, взяли участь до 200 осіб. Перед цим автомобілі, сигналячи, великою колоною промчали містом. Водії кажуть, що їм уже увірвався терпець: вулицями міста неможливо проїхати — яма на ямі, тільки встигай міняти колеса і диски.

— Це влітає в немалі гроші, — каже один із ініціаторів акції «Податки є — доріг немає» Віталій Крутиголова. — Окрім того, загрожує безпеці руху, бо водії, оминаючи ями, змушені виїжджати на зустрічну смугу. Ми хочемо привернути увагу влади і шляховиків до проблеми, вимагатимемо звіту про те, як використовують кошти, виділені на ремонт доріг. Зрештою, це наші податки і ми маємо право знати, куди вони йдуть.

Процесія рушила до будинків облавтодору, міської ради, облдержадміністрації та обласної ради. Всюди водії залишили символічну могилу: пошкоджене колесо з вінками і квітами. Але представники влади до них не вийшли, лише біля облавтодору учасники акції мали змогу поспілкуватися із заступником начальника служби автомобільних доріг в області Петром Вільчинським. За його словами, потреба у коштах на ремонт доріг в області — понад 1,1 мільярда гривень. З тернопільськими дорожниками за виконані торік роботи досі не розрахувалися, а це 250 мільйонів гривень.

А в неділю водії в ями на двох міських вулицях «посадили» квіти. Вони мають намір продовжувати свої акції, організувати народний контроль за ремонтом доріг.

Крім того, розбиті не лише міські вулиці, а й двори. Подекуди утворилися справжні озера. Щоб продемонструвати глибину вибоїн, місцевий житель Віталій Дерех сів у надувний човен і покатався з вітерцем кількома дворами на вулицях 15-го Квітня і Галицькій, а відео виклав у соцмережі.

Стан автошляхів зацікавив і прокуратуру області. За повідомленням прес-служби відомства, розпочато перевірку усіх суб’єктів господарювання, задіяних у ремонті й обслуговуванні автошляхів державного та місцевого значення, щодо дотримання гарантованих термінів їх експлуатації та ремонту, який здійснювався у 2011—2012 роках.

Тернопільська область.

Під час акції автомобілістів. Символічне поховання колеса біля будинку облавтодору.

 

Фото автора.