Україна, що проголосила курс на енергетичну незалежність, враз, і якось раптово зіштовхнулась із жорстким дефіцитом енергоносіїв. І якщо проблеми з газом у нас давні, то вугілля вистачало — ми посідали друге місце в Європі з видобутку «чорного золота», а тепер змушені його імпортувати. Як і електроенергію, котру завжди, і ще до цієї весни експортували в європейські країни, а тепер маємо її дефіцит. Але й це ще не все: з’ясовується, також і українські АЕС на 90 відсотків залежать від чужоземного ядерного палива.

Як таке могло статися і чому? 

На це запитання наші керманичі дають одну відповідь: тепловим електростанціям (ТЕС) бракує вугілля високоенергетичних марок із шахт Донецької та Луганської областей, не підконтрольних Києву. Адже 60% електроенергії, вироблюваної в Україні, генерують АЕС, іншу виробляють ТЕС шляхом спалювання газу й вугілля. Брак газу і зупинка 80% шахт на сході країни спричинили дефіцит енергоносіїв і, як наслідок, електроенергії. Якщо вугілля не буде закуплено в достатніх кількостях, то взимку доведеться імпортувати електрику.

На початку грудня Міністерство енергетики і вугільної промисловості повідомило про закупівлю антрацитів для ТЕС, а днями ще одна новина: Україна імпортуватиме також і електроенергію. Обидва енергоносії — із РФ.

А поки що в Україні з другого грудня настали, в буквальному сенсі слова, темні часи. Віялові відключення електроенергії, анонсовані ще восени, і всіляко спростовувані урядом напередодні виборів, все-таки почалися.

Із цією ситуацією розбиралися журналісти «Голосу України». Як і в попередньому випуску газети, в якому йшлося про дефіцит вугілля для ТЕС, ми спробували відповісти на запитання, чи тільки війна винна в такому стані справ?

По кілька годин на добу без світла залишають мешканців селища Буча на Київщині.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.