У приміщенні Національної наукової медичної бібліотеки України на презентації книжки Олександра Климчука «Я єсмь...» (Іван Марчук)» був аншлаг.
Прикметно, що майже сорок років тому саме в цьому приміщенні теж був аншлаг — на перших публічних виставках Івана Марчука. Люди вистоювали черги, щоб побачити нову естетику кольору й образу, явлену в циклі картин «Голос моєї душі». Тоді новаторське мистецтво було майже катакомбним, але директор бібліотеки Раїса Павленко не побоялася влаштувати ту виставку. На презентацію книжки Раїса Іванівна також, звісно, прийшла, і виступила з вітальним словом. Звучали промови Дмитра Павличка, Володимира Яворівського, Івана Драча, Феодосія Гуменюка, Юрія Щербака, Любомира Пирога, Миколи Жулинського.
Сьогодні митця знає світ, картинами захоплюються, а манеру письма вивчають, Римська академія сучасного мистецтва піднесла його ім’я до найвищого ієрархічного ряду видатних художників сучасності — Золотої гільдії. Тож у мистецтві Марчук — ціла епоха. Й книжка про нього — дарунок шанувальникам мистецтва та майбутнім дослідникам цієї епохи.
Автор видання — журналіст, письменник, редактор часопису «Музейний провулок» Олександр Климчук визначив жанр своєї праці як «есей-біографія». Тут є все — документи, інтерв’ю, проникливі рефлексії мистецтвознавця. По суті, це перша серйозна літературна спроба наблизитися до розуміння феномену Івана Марчука.
Олександр Климчук розповів про те, як кілька десятиліть виношував і реалізовував свій задум. А сам художник зізнався, що не очікував такої захоплюючої деталізації своєї біографії. Книжка «Я єсмь...» побачила світ у видавництві «Український письменник». У цьому елегантному томі понад 500 сторінок. На жаль, ілюстрації — лише чорно-білі.