Тарганів стає менше, а мільйонерів, приміром, рік у рік з’являється більше. 2012 року в Одеській області зареєстровано понад 70 офіційних мільйонерів. У реальності їх у рази більше, мабуть.

 

Учені б’ють на сполох — в Україні й, природно, в Одесі стрімко зникають таргани. Не посміхайтеся, ради Бога — знайшов, мовляв, проблему. З’ясовується, у нашій країні працює підприємство «Імунолог», розташоване у Вінниці. Підприємство виробляє доволі затребувану продукцію — алергени, а потрібну сировину цехи заводу отримують від переробки тарганів. Продукція вінницького підприємства затребувана по всій країні. Від алергії страждає 25 відсотків населення нашої держави. Тож таргани, а точніше, сировина, що її одержують із них, виявляється, рятують життя щорічно тисячам людей, які страждають на бронхіальну астму, на анафілактичний шок, що гинуть від укусів комарів, і бджіл.

З’ясували вчені й проблему масової тарганячої еміграції — з’ясовується, вони залишають квартири людей через те, що ми почали частіше вживати модифіковані продукти. Причиною їх зникнення можуть стати й екологічно брудні будматеріали. Винний в цьому й мобільний зв’язок, що вбиває комах. Сьогодні на Землі відомо понад 3600 видів тарганів. 20 видів живуть поруч із людиною.

Вусаті комахи з’явилися на Землі раніше за людину, вони були сучасниками динозаврів. За рік одна тарганяча родина пускає на світ 1 мільйон маленьких тарганят.

Мільйонери — не таргани. Їм що гірше, що нестабільніша економічна ситуація, то краще. У мутній воді, як відомо, рибку ловити завжди легше, тобто й так званий бізнес.

Набагато швидше, ніж кількість мільйонерів, зростає число людей, яким з кожним днем дедалі важче стає жити. Їх жодна статистика зареєструвати не може. І ніхто не б’є про них на сполох — вони ж не таргани і не мільйонери. Вони просто люди, які зневірилися в житті.

Понад 700 людей щорічно в Одеській області закінчують свій життєвий шлях самогубством. Понад 600 — отруюються від алкогольної бурди. Додайте сюди 350 убивств, понад 500 смертей в дорожньо-транспортних пригодах, понад 200 утоплень, й картина виявиться не сумна, а просто жахлива.

За минулий рік населення України скоротилося на 300 тисяч осіб, а щомісяця наша країна скорочується в чисельності на 22 тисячі осіб — це населення районного центру.

Одеса офіційно значиться містом-мільйонником, такі статистичні дані. Хоча постійного населення (чиновники не люблять цю цифру) — 970 тисяч осіб. У середньому в нашому місті щорічно з’являється на світ трохи більше 10 тисяч маленьких одеситів. А вмирає, хоч як гірко про це казати, 26 тисяч людей. У два рази більше. Сумна динаміка зростає рік у рік. Хвороби системи кровообігу, рак, інфекційні хвороби, хвороби органів дихання, нещасні випадки — у такому порядку розташовується сумна статистика. Можна припустити, що подібна динаміка перевищення смертності над народжуваністю продовжуватиметься. Не за горами час, коли перепис населення в Одесі можна просто замінити перекликом жителів міста.

А із чого цій динаміці зупинятися? Сьогодні кожен день приносить для людей сюрприз один страшніший за інший. Зростання житлово-комунальних тарифів, підвищення цін на продукти харчування, обіцяне до кінця року підвищення ціни на електрику на 30 відсотків, дорожнеча ліків, мізерні пенсії, що завмерли, які принижують гідність людей, котрі віддали державі кращі роки життя, здоров’я...

Сьогодні на тему тарифів, про їх обґрунтованість, про прозорість не говорить хіба що тільки ледачий. Віктор Янукович мече громи та блискавки на адресу місцевої влади, яка, за його словами, перш ніж намалювати тарифи, чи то в кості грає, чи то в монетку, чи то на кавовій гущі ворожить. Ну а міністрам Янукович порекомендував їздити не в благополучні регіони, а в проблемні. «Треба їхати туди, де людям гірше живеться, де треба вирішувати питання» — порадив він.

Можна навіть, до речі, і не сподіватися, що тарифи ЖКГ будуть знижені. Політиків цікавлять проблеми російської мови, вступу до НАТО, самооборони, сенсорні кнопки, а не те, що люди голодують, що вони не можуть заплатити за новими тарифами.

Жодна політична партія, жодна фракція в міській раді так і не висловлює свого ставлення до підвищення тарифів, а отже, і до погіршення життя одеситів. Чи не тому мовчать, що цілковито підтримують політику зубожіння одеситів.

А чому б і не підтримувати? Їм-то на відміну від більшості одеситів живеться ой як прекрасно.

Лідер партії «Родина» народний депутат України Ігор Марков вказав у декларації цілий автопарк із 11 машин загальною вартістю понад 1 мільйон євро.

Дохід одеського регіонала-списочника голови Спілки вірменів України Вілена Шатворяна становить 35 тис. грн., членів родини — більше 7 млн. грн. У банку депутат тримає 600 тисяч гривень. Своєї нерухомості й автомобілів у Шатворяна немає, все записане на родину, яка має «Мерседес» представницького класу і дві великі квартири.

Олексій Гончаренко розбагатів в 2011 році майже на 700 тис. грн, з яких 150 із лишком тисяч одержав у вигляді зарплати. Решта — дивіденди. У банку Олексій Гончаренко тримає 728 тисяч гривень. Машини в нього немає, а проживає політик у квартирі площею 141 кв. м.

Юрій Преснов в 2011-му отримав 315 тис. грн., причому зарплати — всього 18,4 тис. (це півтори тисячі на місяць). Особняка й квартири в нього немає, зате він катається на «Бентлі Континенталь» 2006-го року (100-160 тисяч доларів), а плаває на катері та гідроциклі. Крім того, у своєму сейфі Преснов тримає цінні папери загальною вартістю 10 із гаком млн. грн.

Дохід Сергія Ківалова, як свідчать дані податкової декларації в 2011 році, — 627 тис. грн., родина заробила понад 13 млн. грн. У банку Ківалов тримає 11,6 млн. грн. У нього є квартира й великий житловий будинок, а от власного авто немає. Зате члени родини мають «Мерседес» 2010-го року випуску.

Геннадій Труханов в 2011-му одержав дохід у розмірі 48 тис. грн., члени його родини — 413 тисяч. Трохи більше 400 тисяч на рахунку в банку. У Труханова є квартира й особняк, а в його родичів у власності — величезна земельна ділянка площею 2,6 га. Катається регіонал на крутій AudіQ7 2007-го року (від 40 до 50 тис. доларів).

Леонід Клімов в 2011 році одержав дохід у розмірі 16 мільйонів гривень. У банку він тримає 562 тисячі гривень, а вартість наявних у політика акцій й інших цінних паперів перевищує 260 мільйонів! У Клімова є особняк і велика квартира, у членів родини — кілька будинків і квартир у Києві й Одесі. У власності депутата — «Мерседес» 2010-го року й ... ВАЗ 2109. Члени родини катаються на «Лексусі» і «БМВ».

Антон Кіссе в 2011-му заробив 94 тис. грн., у тому числі 10 тисяч викладанням у Південноукраїнському педуніверситеті. У Кіссе значна нерухомість, що складається з 7 (!) квартир. Їздить він на «Порш Кайєне», плаває на катері. Члени родини мають «Фольксваген Голф Плюс».

У той же час кожний четвертий одесит сьогодні перебуває за межею бідності, тобто 250 тисяч людей у нашому місті насилу зводять кінці з кінцями. Крайня бідність, або вбогість захлиснула сьогодні до 100 тисяч людей. Така от статистика на тлі тих цифр, які були наведені вище.

Зараз уже не в напівголосу, а в повний голос говорять про підвищення тарифів на воду. Депутати міської ради чомусь прагнуть не згадувати, що існує закон України «Про житлово-комунальні послуги». Інформація спеціально для депутатів — відповідно до цього закону споживачі за 30 діб повинні бути сповіщені про причини зміни тарифів. Крім того, міська рада зобов’язана роз’яснити одеситам причини цих змін і надати їх обґрунтування з посиланням на контролюючі органі. Ну й ще проста арифметика — незважаючи на прийняту в 2006 році постанову Кабінету Міністрів про те, що заборгованість з житлово-комунальних послуг минулих років погашається за рахунок субвенцій з держбюджету, її комунальники продовжують включати в нові тарифи. Це — Одеса! Чиновники, як і раніше, впевнені, що місто — територія, вільна від дотримання законів.

Та повернімося до наших, як то кажуть, тарганів. Можливо, їх масова втеча з одеських квартир пов’язана з тарганячим протестом проти нових тарифів, після яких у квартирах не стало тепліше й не скрізь стало ситно через те, що люди почали недоїдати. Таргани свій протест уже висловили. Люди поки що мовчать і роздумують — адже дуст проти них ще не застосовували.

 

Одеса.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.