Мешканець Дніпропетровська Андрій Калитка  (на знімку) вже понад чотири роки перебуває за ґратами. Чоловіка засудили до 12 років позбавлення волі за нібито заподіяння смертельних тілесних ушкоджень студентці К. К. Але його мати Лідія Іванівна стверджує: її син нікого не вбивав. Мовляв, жодного доказу правоохоронці досі так і не виявили. Весь цей час вона шукає правду в українських судах, прокуратурах. Однак так і не знайшла. Жінка звернулася до «Голосу України» як до останньої інстанції. Головна мета — привернути увагу громадськості до її проблеми.

Усе почалося ще в далекому 2008 році. 17 грудня на одній із вулиць міста жорстоко побили студентку місцевого університету. Слідчі встановили, що в неї зник мобільний телефон та інші цінні речі. Через чотири дні дівчина від отриманих травм померла в лікарні. А вже 9 січня за підозрою у вбивстві вартові порядку затримали місцевого жителя Євгена Л.

— Міліціонери жорстоко хлопця били та катували. На 20-градусному морозі закопували його в сніг. Таких знущань він не витримав і зізнався у скоєному. Він написав явку з повинною, де вказав, що співучасником нападу є його товариш Андрій. І вже 9 січня мого сина заарештували. Його теж жорстоко били та катували. Однак він не зламався, не взяв на себе злочин, — розповідає крізь сльози Лідія Іванівна.

Зі слів жінки, кримінальну справу правоохоронці сфабрикували. Мовляв, одним із головних аргументів, яким міліція намагалася зв’язати Євгенія Л. і загиблу К. К., став її мобільний телефон, котрий зник. Слідчі виявили його в Кривому Розі. А хлопець нібито має відношення тільки тому, що родом із цього міста. Дуже багато й інших нестиковок у слідстві.

— Згодом з’ясувалося, що слухавку вкрали ще кілька років тому. Щоб не засмучувати батька, дівчина придбала таку саму модель, але без документів. Одна з її подруг одразу повідомила про це міліціонерам, однак вони не захотіли навіть і слухати, — веде далі жінка.

А вже потім адвокати Андрія Калитки провели власне розслідування. Вони встановили, що 16 грудня близько опівночі в телефоні (новому) загиблої змінилася sіm-карта, і вже з неї дзвонили декілька разів. Тобто мобільний на той час  був у чужих руках.

«Цей факт руйнує версію слідства про те, що на дівчину напали вранці наступного дня, коли вона розмовлялави по телефону. Втім, встановити, коли і хто говорив, слідчий категорично відмовився», — зазначає вона.

За словами правозахисника Сергія Довгаля, справа Андрія Калитки — одна з тих, яку сфабрикували у ході досудового слідства. Адже в ній відсутні речові докази, свідчення не перевіряли за допомогою слідчого експерименту тощо. «За новим Кримінальним процесуальним кодексом справу мають переглянути. Адже в частині 4 статті 461 КПК написано чорним по білому: «За наявності обставин, які підтверджують невинуватість засудженого або вчинення ним менш тяжкого кримінального правопорушення, перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами строками не обмежено», — зазначив Довгаль.

А тим часом убита горем мати уже четвертий рік веде боротьбу за врятування свого сина Андрія, засудженого до 12 років позбавлення волі. Вже двічі Індустріальний районний суд Дніпропетровська підтверджував цей вирок, який залишала без змін і апеляційна судова інстанція. Тепер удруге кримінальну справу, за якою засуджено до 8 років позбавлення волі й товариша Андрія Калитки Євгена Л., переглядатиме і вища касаційна інстанція, оскільки перший вирок стосовно хлопців Верховний Суд України вже скасував.

Нещодавно цю сумну історію обговорювали і на популярному шоу одного з телеканалів. У передачі в ролі опонента взяв участь і батько покійної дівчини Володимир К. Сумнівні факти причетності хлопців до вбивства настільки вразили чоловіка, що він особисто звернувся до Генпрокурора України з проханням переглянути цю справу, повідомляють деякі ЗМІ.

«Мій син нікого не вбивав. Нині сенс мого життя — врятувати його. Єдина надія на те, що справу поновлять у зв’язку з нововиявленими обставинами. Однак ні прокуратура, ні міліція в цьому не зацікавлені. Я сподіваюся лише на допомогу ЗМІ й збираюся таки добитися справедливості в Європейському суді», — підсумувала Лідія Іванівна.

Фото надано Людмилою Калиткою.

18 березня під Індустріальним районним судом Дніпропетровська громадськість провела пікет на підтримку Андрія Калитки.