Рівно тиждень вдалося погуляти на волі 20-річному Роману Князеву, котрий скоїв на рідкість вигадливу втечу зі слідчого ізолятора Херсона. Отримавши два роки позбавлення волі за крадіжку велосипеда, він залишився в СІЗО на господарських роботах і добросовісно там працював, заслуживши довіру адміністрації.

Та, коли до звільнення залишилося всього півроку, душа не витримала: під час виходу за продовольством до сховища, яке розташоване поза межами «режимної» зони, метикуватий «зек» проскочив до порожнього гаражу і заблокував двері зсередини. А поки супроводжуючий контролер у них колотився, через отвір у даху вибрався нагору, а звідти — на вулицю. Там втікача вже чекали «Жигулі», перехопити які переслідувачам, що поспішили слідом через кілька хвилин, вже не удалося.

Вигадливий злодюжка тріумфував: він навіть залишив на своїй сторінці у соціальних мережах насмішкувате повідомлення для правоохоронців, стверджуючи, що вони його ніколи не знайдуть. А оперативники обласного управління Державної пенітенціарної служби тим часом на такі дрібниці не відволікалися. Вони встановили, що незадовго до втечі на побачення з Романом приїжджав його приятель — мешканець Феодосії, котрий також відбував покарання у господарському підрозділі СІЗО Херсона. Спільно із міліцією вирішили перевірити, чи мав той приятель алібі на час втечі, і де перебуває зараз.

Розплутуючи цей «клубок» нитка за ниткою, учасники операції вийшли на орендовану у Феодосії квартиру, на якій переховувалися втікач із своїм спільником. Та спільник виявився не один. Затримані розповіли, що для підготовки втечі кримський приятель заздалегідь приїхав у Херсон, де винайняв квартиру в багатоповерхівці на Бериславському шосе. І поетапно, до дрібниць, спланував увесь «сценарій», залучивши на допомогу власника тих самих «Жигулів» — також раніше судимого знайомого, котрий і очікував Романа Князева в обумовлений час і в заздалегідь обраній затишній місцині біля Парку Слави, що розташований поруч із комплексом слідчого ізолятора. Співробітники пенітенціарного відомства не виключали, що втікача намагатимуться вивезти до Криму легковиком, тому на трасі Херсон—Керч приватні машини перевіряли. Але злочинці також припускали можливість перевірок і поїхали манівцями — довше, зате без небезпеки зіткнутися з патрулем. А поки вони добиралися до Феодосії, мати тамтешнього спільника Романа, яку той завбачливо ознайомив зі своїми планами, винайняла ще одну квартиру і приготувала запас продуктів, аби в ній можна було довгенько відсиджуватися, не показуючи носа на вулицю. Та коли адресу конспіративного прихистку з’ясували, далі залишилося тільки організувати затримання без стрілянини й зайвого галасу, що вдалося якнайкраще.

Суд Суворовського району Херсона санкціонував арешт втікача, якого вже повернули до Херсона. Надалі слідство вирішуватиме також, за якою статтею КК України відповідатимуть троє співучасників злочину. Що ж стосується спритного, але не дуже розумного злодюжки, то до жовтня, коли його мали звільнити, він уже буде засуджений вдруге. І опиниться у виправній колонії терміном до п’яти років — саме таке покарання передбачено за втечу з місць позбавлення волі. Звісно, що невідбуті півроку йому також додадуть до нового, вже значно більшого, терміну, прогнозують в обласному управлінні Державної пенітенціарної служби України. Тож урешті-решт «хитрий» втікач тільки сам себе перехитрував.

 

Херсон.

Мал Олексія КУСТОВСЬКОГО.