У Херсоні найдоступніше за вартістю житло стає й найдефіцитнішим. Вартість оренди одно-, двокімнатних квартир навіть у спальних мікрорайонах на околиці за рік підскочила з 0,9—1 тисячі до 1,2—1,4 тисячі гривень на місяць. Але навіть за такі гроші винайняти дах над головою в більш-менш пристойному стані дуже важко. Адже саме малогабаритні квартири шукають молоді сім’ї з маленькими дітьми, що животіють на зарплату від півтори до двох тисяч гривень. Вони за скромну квартиру змушені віддавати до третини своїх прибутків! Експерти прогнозують: після підвищення ставок оренди на «дешеве» житло неминуче, хоч і не надто стрімко, зростатиме і його ціна на вторинному ринку.

Якщо вартість три-, чотирикімнатних квартир в обласному центрі вже понад рік не змінюється, то малогабаритні за цей же час здорожчали. І хоча всього на кілька відсотків, однак сама тенденція насторожує. Хоча нічого незвичайного в цьому немає: із сотні з гаком тисяч квадратних метрів житла, які ввели в експлуатацію минулого року по всій області, понад 90 тисяч — приватні котеджі, а не соціальні квартири в багатоповерхівках. А якщо нове житло за прийнятною ціною не знайти, потенційні покупці кинулися на вторинний ринок, який відразу ж відреагував на зміну кон’юнктури.

— У мене однорічна дитина, з якою живу в батьків, де в трикімнатній квартирі — ще дві сім’ї з трьома дітьми. Одне в одного по головах ходимо, але подітися нікуди. Чоловік — судномеханік, чотири роки був у рейсах, але зумів скласти всього 20 тисяч доларів. Думали, на «однушку» або «двушку» у спальному мікрорайоні вистачить. Та ба: ще минулого року за таку ціну можна було знайти що-небудь пристойне, а зараз на дві-три тисячі доларів більше просять. Та й то за такі руїни, на ремонт яких потрібно ще кілька тисяч витратити. Збиратимемо потрібні гроші, але боюся, що до того часу квартири знову здорожчають, — каже 25-річна Вікторія Демерджі. — Ситуація безвихідна: винаймати квартиру — витратити заощадження, а купити ні за що.

Прибутками від здачі нерухомості в оренду, що збільшилися, херсонці не поспішають ділитися з державою. Хоча всі місцеві газети приватних оголошень заповнені сотнями пропозицій про оренду квартир, прибутки від цього виду бізнесу в сумі 128 тисяч гривень впродовж всієї кампанії з їх декларування в Херсоні легалізували всього 15 осіб. Хоча загалом по області чесних орендодавців значно більше. Начальник відділу ДПС Херсонщини Ірина Сальник повідомила, що прибутки від здачі в оренду квартир і будинків на 822 тисячі гривень цьогоріч в області задекларували 352 мешканця.

Херсон.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.