Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зустрівся у п’ятницю з Головою Великих Національних Зборів Туреччини Джамілем Чічеком (на знімку).

 

Глава українського парламенту наголосив, що сучасні взаємини між Україною і Туреччиною мають характер стратегічного партнерства і ґрунтуються на принципах добросусідства, толерантності та взаємодопомоги. Про це він заявив, вітаючи Голову Великих Національних Зборів Туреччини Джаміля Чічека і делегацію депутатів Великих Національних Зборів Туреччини.

«Ваш візит є логічним продовженням активного двостороннього діалогу», — сказав він, відзначивши практичні результати виходу україно-турецьких відносин на якісно новий рівень. Це, зокрема, запровадження з 1 серпня 2012 року безвізового режиму короткострокових (до 30 днів) поїздок громадян між Україною та Туреччиною, початок та активне проводження переговорів щодо Угоди про вільну торгівлю між двома країнами, суттєва активізація контактів по лінії міністерств та відомств.

«Ми очікуємо на узгодження найближчим часом термінів офіційного візиту Президента України Віктора Януковича до Туреччини, у рамках якого має відбутися третє засідання Стратегічної ради високого рівня між нашими державами», — сказав В. Рибак.

Керівник українського парламенту відзначив традиційно дружні відносини, високий рівень взаємодії та взаєморозуміння між законодавчими органами України та Туреччини. Взаємовигідне співробітництво між парламентами двох країн є важливою складовою відносин стратегічного партнерства між Україною та Туреччиною.

«Ми налаштовані на подальше поглиблення міжпарламентського діалогу на регулярній основі, продовження практики проведення консультацій між профільними комітетами парламентів двох країн та активізації контактів на рівні парламентських груп дружби», — сказав Голова Верховної Ради України, висловивши переконання, що цьому сприятиме підписаний Сторонами Протокол про міжпарламентське співробітництво.

Володимир Рибак наголосив, що для України корисним є досвід роботи турецького парламенту в контексті адаптації внутрішнього законодавства до стандартів Євросоюзу.

Він висловив задоволення високим рівнем взаєморозуміння, що існує між українськими та турецькими делегаціями в рамках парламентських асамблей міжнародних організацій, зокрема ПАРЄ, ПАЧЕС, ПА ОБСЄ.

Переконаний, що наші держави мають значний потенціал для нарощування двосторонньої торгівлі та досягнення задекларованих цілей щодо виведення її обсягів на рівень у 20 млрд. дол. США до 2015 року.

Важливе значення у цьому контексті має забезпечення неухильного виконання домовленостей, досягнутих за підсумками двосторонніх заходів, зокрема, засідань Стратегічної ради високого рівня та Міжурядової україно-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва.

У цьому контексті Голова Великих Національних Зборів Туреччини зазначив, що «нині ніщо не перешкоджає співпраці двох дружніх країн Причорноморського регіону», а парламенти України і Туреччини готові «розвивати парламентську дипломатію на благо наших народів».

Сторони відзначили поглиблення співробітництва у торговельно-економічній сфері, якому має сприяти встановлення режиму вільної торгівлі між Україною та Туреччиною.

«Це дало б поштовх розвитку спільного підприємництва, посиленню інвестиційної складової взаємодії та виходу спільної продукції на ринки третіх країн», — сказав В. Рибак.

Голова Верховної Ради України нагадав, що «цей рік є вирішальним для розвитку відносин Україна—ЄС, особливо в контексті підписання Угоди про асоціацію, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі».

«Укладення Угоди про асоціацію з ЄС є питанням, що має стратегічне значення для подальшого розвитку внутрішньої і зовнішньої політики України, а також у геополітичному контексті», — сказав він, підкресливши, що наша держава «із задоволенням відзначає готовність інституцій ЄС та країн-членів продовжувати співробітництво з Україною на шляху до політичної асоціації та економічної інтеграції, а також зобов’язання сторони ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію до часу проведення саміту Східного партнерства у Вільнюсі у листопаді нинішнього року».

Він повідомив, що Україна здійснює кроки щодо вдосконалення виборчого законодавства, усунення недоліків системи правосуддя та просування реформ відповідно до Порядку денного асоціації Україна—ЄС.

«У цьому зв’язку я хотів би зазначити, що в лютому ц. р. Верховна Рада України конституційною більшістю прийняла заяву на підтримку європейської інтеграції України та підписання Угоди про асоціацію», — сказав В. Рибак. Він висловив вдячність Туреччині за можливість ведення переговорів на високому та експертному рівнях, а також за надання допомоги у процесі створення в Україні координаційних органів з питань європейської інтеграції.

Відповідаючи на запитання, порушене турецькою Стороною щодо ситуації навколо кримських татар, В. Рибак наголосив, що питання розв’язання соціально-економічних проблем громадян України кримськотатарської національності, а також їхня інтеграція в українське суспільство є одним із пріоритетних напрямів діяльності органів влади нашої держави.

«Нині представники кримськотатарського народу належним чином представлені в органах законодавчої та виконавчої влади Криму», — сказав він.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.