Завдяки небайдужості волинян, прапор знайдений влітку 1945 року біля вбитого японського офіцера було збережено і передано на його батьківщину. Нещодавно ця історія, про яку вже двічі писала наша газета, отримала продовження.
На початку квітня до голови облдержадміністрації Бориса Клімчука надійшов лист від Надзвичайного і Повноважного Посла Японії в Україні Тоічі Саката. Він повідомив, що бойовий стяг та пряжку японського воїна, який загинув під час бою між радянськими військовими та підрозділами Квантунської армії, було урочисто передано його синові.
«Маю честь передати слова глибокої вдячності за цю знаменну подію від його сина, який також зазначив, що, на жаль, дружина загиблого японського солдата нещодавно померла, так і не побачивши шовкового стягу свого чоловіка, проте він упевнений, що вона й зараз радіє цій події. Користуючись цією нагодою, прийміть ще раз запевнення в моїй глибокій повазі», — написав Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Тоічі Саката.
Нагадаємо: прапор голові ОДА Борису Клімчуку 13 січня минулого року передав директор Торчинського районного народного музею, заслужений працівник культури України (на жаль, нині вже покійний) Григорій Гуртовий. Краєзнавець отримав його 1967 року від колишнього піхотинця Михайла Римарчука із села Ратнів Луцького району. Волинянин підібрав прапор біля вбитого японського офіцера, зберіг, а по завершенні війни привіз додому. 19 червня 2012 року голова облдержадміністрації Борис Клімчук передав цей бойовий стяг через Тоічі Саката уряду Японії.
Фото з архіву прес-служби ОДА.
Довідково
Згідно з давньою традицією в Японії, коли солдат вирушав на війну, родичі дарували йому прапор-оберіг, записуючи на його полотнищі напутні слова і свої імена, зазначаючи й ім’я власника.
Прапор японського воїна в руках Надзвичайного і Повноважного Посла Японії в Україні Тоічі Саката.