В Україні опрацьовується сценарій референдуму щодо зміни конституційного ладу і системи виборів. Про це під час брифінгу заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
«Є процедура запуску референдуму. Що скаже народ на референдумі, таке рішення і має бути виконано. Варіанти такі існують. Але поки рішення ніхто не приймав», — зазначив він.
На запитання про те, чи опрацьовується варіант скорочення кількості депутатів і переходу до двопалатного парламенту, лідер ПР сказав, що це окрема точка зору юристів і експертів. За його словами, проведення референдуму набагато дешевше, ніж проведення виборів. Він вважає, що народ підтримає пропозицію про скорочення кількості депутатів.
О. Єфремов наголосив, що необхідна кількість голосів для ухвалення законів під час засідання на Банковій справді була, і це зафіксували 12 представників лічильної комісії. На засіданні, крім регіоналів і комуністів, були присутні позафракційні депутати.
Відповідаючи на запитання, чому в зал не пустили представників лічильної комісії від опозиції, лідер регіоналів сказав: «Спочатку планувалися збори народних депутатів, і було прийнято рішення поговорити без представників преси, відверто по багатьом питанням. Згодом збори перекваліфікувалися у засідання, і з’явилася інформація про те, що опозиційні депутати йдуть в зал, щоб зірвати його. Тому було заблоковано двері. З тієї ж причини в зал не пустили і журналістів».
Парламентарій також зазначив, що інформація про реєстрацію депутатів на виїзному засіданні не опублікована. Її можна отримати за письмовим запитом до секретаріату Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.