Ратнівське міжрайонне управління водного господарства розпочало роботи з відновлення дерев’яної водоскидної споруди Білоозерської водоживильної системи Дніпро-Бузького каналу, розташованого біля села Почапи Ратнівського району на Волині. Це важливий гідротехнічний об’єкт, яким вода з річки Прип’ять самопливом через систему каналів і трьох озер надходить до шлюзів ДБК.
Споруда цікава тим, що зведена за технологіями, що і в часи, коли будувався канал, тобто понад два століття тому. Тому було вирішено зберегти її у первісному вигляді — як пам’ятку першим меліораторам Волині. Поруч із дерев’яною спорудою зводиться і сучасна — з бетону. Утім через брак коштів об’єкт законсервовано. А старий шлюз струхлявів і в період повені міг би не витримати натиску води, що призвело б до підтоплення чотирьох сіл і кількох тисяч гектарів сільгоспугідь.
Під час завершення капітальної споруди дерев’яна стане одним із об’єктів туристичного маршруту по річці Прип’ять. Фінансують роботи з державного бюджету. Об’єкт планують здати в експлуатацію до кінця цього року.
Волинська область.