Про те, як на Рівненщині запобігають повені, йшлося на колегії Рівненської ОДА
 
Про це інформував перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко:
— На сьогодні на річках області зростання рівня води становить до 35 сантиметрів на добу. Спостерігається коливання рівня води в межах від мінус 7 до плюс 35 сантиметрів за добу, — повідомив посадовець і охарактеризував ситуацію на гідропостах області як таку, що не дає підстав для заспокоєння: на гідропостах Дубровиця, Деражне Костопільського і Млинок Зарічненського районів рівень води дорівнює сьогодні виходу на заплаву, тобто перевищує норму відповідно на 50, 52 і 80 сантиметрів.
На ранок 3 квітня підтоплень населених пунктів області не було. Водночас фіксують випадки затоплень ґрунтовими водами господарських будівель — підвалів та погребів. Багаторічні спостереження, аналіз гідрологічної ситуації показують, що за найгіршим прогнозом у зону можливого затоплення можуть потрапити 63 населені пункти. Тоді тимчасовому відселенню в межах одного населеного пункту підлягатиме майже сім тисяч осіб. А. Юхименко попросив керівників районів підготувати приміщення для того, щоб за необхідності дати тимчасовий притулок людям, а також шкільні їдальні для їх харчування.
— Ділянки дев’яти автодоріг (а це близько 11 кілометрів) у Костопільському, Зарічненському, Дубровицькому та Сарненському районах можуть зазнати підтоплення та переливу (перелив води вже спостерігають на ділянці дороги Деражне—Суськ—Клевань). А на ділянці Удрицьк—Смородськ можливий розмив полотна. Тому вже сьогодні тут потрібно зосередити увагу працівників автодору, — наголосив заступник керівника області.
Анатолій Юхименко назвав і наслідки необдуманої діяльності людей, що сприяють підтопленням: самовільне зведення будинків на польдерах; несанкціонований видобуток бурштину руйнує внутрігосподарські канали; розмивання берегів річок поблизу населених пунктів та зміна їх русла; незадовільне утримання меліоративних систем (заросли кущами, замулені), що перебувають на балансі сільських рад тощо.
Леонід Каменчук, начальник Рівненського обласного управління водних ресурсів:
— Меліоративна сітка області в майже 390 тисяч гектарів працює на скидання надлишкової води. Так, ми не дозволяємо підніматися до максимально критичного рівня ґрунтовим водам, щодня відстежуємо їх рівень. Хоча і є райони, де вони вже досягли критичної позначки. Скажімо, у Малинську Березнівського району — нульова точка рівня ґрунтових вод. Побудовані свого часу 722 кілометри дамб та 86 насосних станцій з метою захисту посівів, зазвичай на прилеглих до населених пунктів територіях, тепер виконують ще й захисну функцію від підтоплень для 46 населених пунктів області, де мешкає 35 тисяч людей. Нині для відкачування води задіяно до 60 насосних станцій. З початку року перекачали 43 мільйони кубометрів води (це півтора Хрінницького водосховища). Якби цей захисний комплекс не працював у посиленому режимі, то сьогодні були б серйозні проблеми із затоплення населених пунктів у Зарічненському, Сарненському районах. Ми відстежуємо ситуацію не лише по області, а й за її межами — у Львівській, Хмельницькій, Житомирській областях та Білорусі, де витоки наших великих річок.
Голова Рівненської ОДА Василь Берташ доручив усім структурним підрозділам та відомствам області зробити все, щоб бути готовими до можливих паводків і мінімізувати їх наслідки.
Рівне.