До переліку населених пунктів, де можлива активізація ґрунтових процесів, потрапили сім районів Івано-Франківської області, а також території двох міст — Яремче та Болехів.
У зоні особливої уваги місцевих рятувальників, екологів та захисників навколишнього середовища опинився Домбровський кар’єр і його дамби, що розташований біля Калуша. Згадані служби постійно моніторять рівень калійних розсолів у хвостосховищі, які роками накопичувалися у відстійнику як результат колишньої діяльності хімічного виробництва, а тепер внаслідок різкого танення снігу та дощів можуть вилитися через край. Окрему небезпеку для мешканців найближчих сіл Сівка-Калуська та Кропивник (їхня територія ще 2010 року була оголошена зоною екологічної катастрофи) становлять підземні пустоти, які утворилися внаслідок видобутку породи.
Загалом, як повідомляє прес-служба управління ДСНС області, понад три десятки населених пунктів Івано-Франківщини, де колись було зафіксовано рух ґрунтів, перебувають нині на особливому контролі.
4 квітня в Калуші розпочалася науково-практична конференція «Проблеми техногенно-екологічної безпеки на території Калуського гірничо-промислового району», на якій спеціалісти з 30 наукових установ України обговорюватимуть екологічну ситуацію в районі.
Івано-Франківськ.