Таку аналогію з дитячим відпочинком у пришкільних таборах провела голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич під час парламентських слухань з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді. Адже відпочинкові послуги, кількість яких щороку зростає, не можуть замінити повноцінного оздоровлення дітей.

За її словами, за роки незалежності кількість стаціонарних дитячих оздоровчих закладів скоротилася втричі, натомість у 15 разів збільшилася кількість таборів із денним перебуванням при школах. Тим часом батьківська плата за путівку зросла більше як удвічі. Зростання цін на путівки в стаціонарні оздоровчі заклади, наголосила депутат, на фоні загального зубожіння населення призводить до того, що існуючі потужності, яких загалом недостатня кількість, не використовуються повною мірою.

«Є велика спокуса, побачивши реальний стан справ, просто заплющити очі, абстрагуватись і спробувати про все забути. Я закликаю уряд, народних депутатів і бюджетний комітет Верховної Ради поставитися до цієї проблеми як пріоритетної, бо здоров’я дітей сьогодні — це дух нашого суспільства, нашої країни і нашої держави завтра», — наголосила депутат.

На проблемі збільшення відпочинкових послуг акцентувала увагу й заступник міністра соціальної політики та праці Лідія Дроздова. За її словами, стан здоров’я дітей із кожним роком викликає дедалі більше занепокоєння. Найвища захворюваність, наголосила урядовець, реєструється саме у віковій групі дітей шкільного віку. Тож за таких умов надзвичайно гостро постає питання відновлення та зміцнення їхнього здоров’я.

Цього року ситуація з оздоровленням мало чим відрізнятиметься від попереднього (держбюджетом на оздоровлення та відпочинок дітей передбачено на 20 відсотків менше коштів, ніж торік). «Якщо ми будемо просто тримати ситуацію на одному рівні, то виховувати здорових дітей буде дедалі важче», — визнала Л. Дроздова.

Щоб вирішити ці проблеми і домогтися реальних змін, міністерство розробило Державну цільову соціальну програму оздоровлення і відпочинку дітей та розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року. Утім, далеко не всі учасники слухань вірять, що така програма буде затверджена вчасно. Пам’ятаючи, що попередні програми вже розробляються п’ять років, виникає сумнів, що й ця буде затверджена вчасно, зауважив голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний (на знімку). «Але зрозуміло, що без державної програми, без чіткого, розписаного по кожному місяцю плану інвестицій державою в оздоровчу сферу, насамперед в її інфраструктуру, ні про які якісні зміни у державній політиці стосовно цієї сфери не можна й казати», — додав він.

А на думку голови Комітету з питань свободи слова Миколи Томенка, питання не стільки в грошах, скільки в «стратегічній зміні акцентів». «Маємо сказати: з сьогоднішнього дня зупиняємо гонитву за Китаєм, боротьбу з Росією і США за будівництво і проведення всіх міжнародних змагань у нашій країні, всіх найдорожчих басейнів, найдорожчих спортивних арен, найдорожчих футболістів, а інвестуємо в здоров’я людини і дитини».

Підсумовуючи, головуючий перший заступник глави парламенту Ігор Калєтнік, зокрема, зауважив: організація повноцінного оздоровлення дітей шкільного віку неможлива без серйозної копіткої роботи. Певний оптимізм, додав він, викликає те, що місцевими органами виконавчої влади та самоврядування вже розпочато вирішення питань щодо підтримки дитячих закладів оздоровлення. Зокрема, встановлюються пільги із землекористування, сплати комунально-побутових послуг, місцевих податків і зборів. Хочеться сподіватися, що до оздоровлення дітей змінить своє ставлення й уряд.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Факт

Щорічно простежується негативна динаміка щодо зменшення кількості стаціонарних дитячих закладів оздоровлення і неналежного їх використання. Зокрема, в 2010 році діяло 815 закладів, у 2011 — 788, у 2012 —784.

Цифра

За останні п’ять років рівень захворюваності зріс на 8,5 відсотка, а серед підлітків цей показник збільшився на 15 відсотків. На сьогодні лише сім відсотків школярів вважаються повністю здоровими.

Дослівно

Перший заступник  Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік:

«Робота з оздоровлення наших дітей — це не просто сезонний процес, не просто виконання посадових обов’язків і інструкцій — це справа честі кожного, хто тим чи іншим чином причетний до цієї потрібної справи».