«Свобода» — це перш за все ідеологічна партія, тож в основу нашої виборчої програми було покладено чіткий план дій — «Програма захисту українців». Зауважу, що ми у своїй діяльності ставили за мету формування в українському парламенті першої за часів незалежності фракції українських націоналістів, котра б стояла, хоч як парадоксально це звучить, на захисті прав українців в Україні, бо в сьогоднішній Україні саме українці потребують найбільшого захисту», — з такого вступу розпочав розмову з нашим кореспондентом народний депутат від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Осуховський (на знімку).

— Пане Олеже, нещодавно минуло сто днів з часу обрання нового складу парламенту. То чи вдалося свободівцям змінити стиль роботи Верховної Ради, на чому під час виборчої кампанії наголошували лідери партії?

— Те, що перші відчутні зміни вже є, визнають не лише колеги по опозиції, але й представники провладних фракцій. Тому вважаю, саме присутність в парламенті 37 свободівців дозволила припинити низку ганебних та незаконних традицій, які мали місце під час попередніх скликань. Зокрема, з першого ж дня роботи ми продемонстрували всім опозиційним партіям, як треба боротися із так званим тушкуванням. Внаслідок цього, ті негативні процеси, які у попередній Верховній Раді набули системного характеру, для нинішнього парламенту вже — історія. Ще одним важливим досягненням стало обстоювання принципу особистого голосування. Зовсім недавно в це було б важко повірити, але зараз неможливо уявити подібну ситуацію, коли в напівпорожній залі мало не конституційною більшість ухвалювалися законопроекти. Тепер всі депутати змушені ходити на роботу та виконувати свої обов’язки.

— Водночас на адресу «Свободи» часто лунають звинувачення у намаганні зірвати роботу парламенту. Чи будете ви й надалі вдаватися до блокування?

— На такі закиди можу відповісти, що єдине, чого ми домагаємося — це щоб у сесійній залі неухильно дотримувалися законів, тож наші дії нічого спільного із саботажем не мають. Не буде порушень — не буде й блокування. Хіба не Верховна Рада має бути зразком законності та поваги до права? А оскільки саме парламентарії мають демонструвати суспільству та світу гідний приклад, то це означає, що відповідно до конституційної норми кожен народний депутат має голосувати особисто. Зараз зміни до Регламенту практично унеможливлюють ситуацію, коли політичні «піаністи» голосують за командою «диригента». Проте це ще не остаточне розв’язання проблеми, адже для забезпечення особистого голосування ми та наші помічники мусимо уважно стежити, скільки парламентаріїв перебувають у сесійній залі, чи збігається кількість голосів з цифрами на інформаційному табло, доводиться фіксувати факти неособистого голосування та вимагати не лише негайного припинення порушення, а й переголосування того питання, під час якого було зафіксовано порушення. Звісно, для фракції Партії регіонів така ситуація є вкрай невигідною, бо останні голосування чітко продемонстрували, що провладна фракція фактично не має більшості в парламенті.

— Часом представники опозиції заявляють про тиск з боку влади. Чи мають такі факти місце стосовно «свободівців»?

— Ми готові до будь-якого тиску. Свободівці звикли до боротьби і, незважаючи на спроби залякати, не зупиняться. Приміром, вже давно ходить мова про збір провладними фракціями підписів за відставку з посади заступника глави парламенту нашого однопартійця Руслана Кошулинського. Але ті, хто це ініціює, певно, не можуть зрозуміти, що ми прийшли до парламенту не по посади, а щоб реалізувати свою програму. Чи, приміром, візьмемо ситуацію із захисником Тимошенко Сергієм Власенком. Вважаю, що тут взагалі йдеться навіть не про удар по опозиції, а про замах на український парламентаризм. Адже влада, продемонструвавши, що будь-хто може бути позбавлений мандата, намагається залякати увесь депутатський корпус.

— Ви здобули перемогу на 152-му мажоритарному виборчому окрузі, що на Рівненщині. Чи вдається знаходити час для роботи з виборцями?

— Для мене проблеми виборчого округу завжди були і будуть пріоритетними. Ось уже впродовж декількох років у Рівному постійно працює громадська приймальня ВО «Свобода», а після перемоги на парламентських виборах запрацювала й моя громадська приймальня як народного депутата.

— Виборці часто звертаються по допомогу?

— Звернень дуже багато, і це є найкращою оцінкою ефективності нашої роботи. Зокрема, впродовж останніх трьох місяців до моєї депутатської приймальні звернулися понад 300 громадян, внаслідок чого мною було підготовлено та спрямовано до різних державних структур 65 депутатських запитів та звернень. Здебільшого їхніми адресатами є Генеральна прокуратура, Кабінет Міністрів, органи правопорядку та виконавчої влади.

— А що найбільше непокоїть людей?

— Проблеми найрізноманітніші, тож часом після прийому виборців складається враження, що в державі взагалі не існує органів правопорядку, комунальних служб чи інших представників влади. Громадяни просто доведені до відчаю, а недовіра до органів влади сягнула такого рівня, що замість звернутися до міськвиконкому, міліції чи прокуратури, вони приходять в пошуках правди до приймальні «Свободи». Причому часто їхні звернення є колективними. Зокрема, нещодавно я подав депутатський запит стосовно багаторічної невиплати зарплати колективу Острозького шиноремонтного заводу, вже більше року ми захищаємо працівників Рівненського ливарного заводу. На щастя, з ливарниками почали розраховуватись, і заборгованість у зарплаті значно зменшилася. Так само у Рівному всі пам’ятають численні акції на захист інтересів мешканців мікрорайону Ювілейний, де всупереч волі громади прямо під вікнами людей намагаються побудувати АЗС.

Крім того, був змушений активно втрутитися у процес так званої оптимізації кількості медичних закладів в області. Це взагалі нагадує якийсь геноцид, адже під виглядом реформування медичної галузі лікарні просто закриваються, а людей залишають напризволяще. Але я переконаний, що завдяки підтримці громади нам вдасться розв’язати всі проблеми та втілити наші плани.

Розмовляв Сергій ІВАНІВ.