За результатами перевірок закладів охорони здоров’я, проведених органами прокуратури Рівненщини, порушено десять кримінальних проваджень.
— Прокурори виявили факти вимагання у громадян обов’язкових платежів під виглядом благодійної допомоги, що є порушенням вимог Конституції України і Закону «Про благодійництво та благодійні організації», — розповідає прокурор Рівненської області, державний радник юстиції другого класу Василь Присяжнюк (на знімку). — Так, у комунальному закладі «Рівненська обласна клінічна лікарня» хворі сплачували від 300 до 700 гривень як обов’язкову плату за проведення дослідження на магнітно-резонансному томографі. Водночас можливість безоплатного отримання цієї медичної послуги пацієнтам не роз’яснювалася. За цим фактом прокуратурою внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 184 КК України (порушення права на безоплатну медичну допомогу). Триває досудове слідство.
Разом з тим в окремих медичних закладах Рівненського, Костопільського районів та міста Рівне виявили факти надання безплатних медичних послуг, які згідно з вимогами нормативно-правових актів повинні оплачуватись громадянами. А такі порушення призводять до ненадходження коштів до бюджету.
— Під час перевірки діяльності комунального закладу «Рівненська центральна районна лікарня» прокурори виявили факт привласнення посадовими особами закладу 112 тисяч гривень, що надійшли торік за надання платних послуг, зокрема, за проходження медичних оглядів та надання довідок. Відомості про це правопорушення внесено прокуратурою Рівненського району до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 191 КК України (привласнення та розтрата чужого майна), — каже Василь Присяжнюк.
Цифра
Від початку року за результатами перевірок в галузі охорони здоров’я органи прокуратури Рівненської області зареєстрували в Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань 10 кримінальних проваджень, склали один протокол про вчинення корупційного адміністративного правопорушення, внесли 55 подань. За результатами розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто вже 20 посадових осіб, відшкодовано 20 тисяч гривень.