Захоплені загальною тенденцією, на Кіровоградщині вирішили провести спортивний форум. Розмова, яка відбулася за участю представників влади, лідерів громадських спортивних організацій і профсоюзів, керівників спортивних федерацій, представників соціально відповідального бізнесу, відомих атлетів, активістів фізкультурного руху та ветеранів спорту, виявилася результативною.

В області згодні з тим, що, залучаючи дітей до занять фізкультурою, можна вберегти їх від шкідливих звичок та сумнівних компаній. Головне — зуміти змістовно та цікаво організувати дозвілля дітлахів, щоб у вільний від навчання час у них ще було бажання відвідувати спортивні секції.

— Ми маємо створити всі необхідні умови як для масового спорту, так і для спорту високих досягнень, — наголосив голова обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко.

Кіровоградщина заслужено вважається спортивним краєм, бо має неабиякі досягнення у багатьох видах. Але є чимало населених пунктів (особливо в сільських районах), де спортивна база таки бажає кращого. А чемпіони часто є доморощеними — вони тренувалися не в шикарних залах, на кортах або в басейнах, а на сільських вигонах та річках.

Щоправда, останнім часом завдяки різноманітним ініціативам, зокрема президентським, та зусиллям того ж таки соціально відповідального бізнесу справа зрушила з місця. Хоч і не скрізь такий рух має системний, виважений, а головне — методичний характер. Тож трапляється, що там, де є чимало хлопчаків, які бажають займатися футболом або легкою атлетикою, з’являються шикарні... більярдні зали. А керівники окремих підприємств отримують подяки за створення умов для занять спортом для своїх же працівників, часто — керівного складу. А дітлахи з будинку поруч якщо й можуть потрапити до загородженого корту чи майданчика, то тільки за чималеньку плату. За «якісь» одну-дві сотні гривень за годину. Хоча, як кажуть, і за це спасибі.

Важко не погодитися з Андрієм Ніколаєнком, який закликає бізнес опікуватися різними видами спорту та зрозуміти, що соціальні інвестиції працюють на здоров’я дітей та молоді. І в цьому не лише моральні, а й матеріальні дивіденди. Адже бізнесу потрібні здорові працівники. Не лише ті люди, які мають доступ до елітних спортивних споруд, працюючи на відповідному виробництві. Але й ті, хто має прийти на це виробництво через десять—п’ятнадцять років.

У цьому контексті рекомендації профільного департаменту ОДА прості: в кожному населеному пункті біля опорних шкіл мають функціонувати міні-спорткомплекси, де можна проводити змагання з усіх ігрових видів та задовольнити потреби загальноосвітніх закладів у спортивному обладнанні та інвентарі.

Тож на форумі вирішено, що в кожному районі треба провести детальний аналіз наявної спортивної інфраструктури. А влада має зібрати депутатів, місцевих бізнесменів та фермерів і домовитися про спільні дії щодо реконструкції існуючих та зведення нових спортмайданчиків.

На думку першого заступника голови ОДА Віктора Серпокрилова, підняти в регіоні масовий спорт дозволить лише потужна тренувальна база. Варто думати про зведення нових об’єктів. І хоча за останні кілька років на мапі області з’явилися десятки дитячих і спортивних майданчиків, відбудованих стадіонів та спорткомплексів, все ж владі та громадськості треба скоординувати дії, щоб організація дозвілля та фізкультурної роботи на Кіровоградщині вийшли на якісно новий рівень. А поки що ситуація зі спортивними спорудами подібна до тієї, що склалася з дошкільними навчальними закладами. Там, де вони є, — завантажені не повністю. А в інших місцях їх кількість не відповідає реальним потребам для організації якісного спортивного дозвілля. Отже, на часі — глибоке оновлення, реконструкція існуючих та будівництво нових спортмайданчиків з сучасним обладнанням. Як, наприклад, на факультеті фізичного виховання Кіровоградського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка.

За словами його ректора Олега Семенюка, завдяки реконструйованому за європейськими стандартами спортзалу заклад став центром спортивного життя міста. Завантаженість залу вражає: у вихідні тут відбувається до 5 заходів з різних видів — баскетболу, боксу, скелелазіння тощо. Керівництво університету має намір і надалі розвивати спортивну інфраструктуру факультету. У планах — будівництво футбольного поля, майданчиків для баскетболу, пляжного футболу та волейболу.

Про свою готовність вкладати інвестиції у соціальний сектор заявив під час форуму директор підприємства «ГрадОлія» Станіслав Таршин. «Якщо знайшлися кошти відкрити нове виробництво, знайдуться й ресурси на підтримку нашого майбутнього — дітей», — зазначив він. Для початку С. Таршин вирішив подарувати сучасний спортмайданчик одній із кіровоградських шкіл.

У підсумку учасники зустрічі домовилися активізувати фізкультурний рух, розбудову та модернізацію спортивної інфраструктури.

Досягли згоди і щодо створення плану спільних дій влади, бізнесу та спортивної громадськості, який повинен дати імпульс розвитку фізичного виховання школярів, організації масових занять спортом, будівництву спортмайданчиків та популяризації здорового способу життя. Свої добрі наміри кожна із сторін зафіксувала підписом на символічному футбольному м’ячі.

Кращих спортивних меценатів року Андрій Ніколаєнко нагородив спеціальними відзнаками.

До речі, на позачерговій конференції делегати із 23-х регіонів України обрали голову Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Ніколаєнка президентом Федерації бейсболу та софтболу України. На Кіровоградщини переконані, що й цей факт сприятиме розвитку спортивної бази регіону.

 

Кіровоградська область.

Фото автора.

Майже дослівно

«Підвищити престиж спорту та популяризувати серед молоді здоровий спосіб життя — це знаковий крок в державі. Але втілити ефективно його можна лише за умови реалізації комплексу заходів. Головні чинники, якими можна активізувати фізкультурний рух в області та підвищити рівень охоплення масовим спортом не лише підростаючого покоління, а й усіх жителів Кіровоградщини, — комфортні та безпечні спортмайданчики в містах і сільській місцевості, ретельний контроль за їх експлуатацією, достойна оплата праці інструкторів, які організовуватимуть спортивне дозвілля молоді, необхідний запас інвентарю».

Юрій Махно, заслужений тренер України, директор дитячо-юнацької спортивної школи «Колос».

Факт

Загалом область має 2918 спортивних споруд, облікованих в єдиному електронному реєстрі. Шістдесят сім відсотків підпорядковано освітнім закладам. Більшість об’єктів спортивної інфраструктури області давно віджили своє, оскільки зводилися ще за радянських часів.

Факт

Минулого року в області з’явився сучасний майданчик для тренувань та проведення змагань з баскетболу серед професійних команд вищої ліги — це результат реалізації проекту відродження баскетбольних традицій області компанією «Велта».

За кілька останніх років потужним аграрним підприємством області «УкрАгроКом» в селі Головківка реалізовано унікальний проект — зведено спорткомплекс та стадіон. На будівництво приміщень комплексу, мультифункціонального майданчика, чотирьох сучасних полів зі штучним покриттям, тенісного корту, де можна проводити змагання з багатьох ігрових видів спорту, пішло 5 млн. грн. 

Ще 2 млн. — на облаштування газону.

Біля збудованих підприємством спортивних споруд керівник СТОВ «Агролан» Віталій Снісаренко.