Активізувалися припинені непогодою польові роботи. Якщо вірити Мінагропроду, в Україні ранніми яровими зерновими засіяно 701 тисячу гектарів. Їх сівбу закінчили в Криму, завершують — на Одещині, Херсонщині, Миколаївщині. Знову виїхали трактори на поля Запорізької, Дніпропетровської, Луганської та Донецької областей. Загалом під ярові зернові цьогоріч планують відвести 8,1 млн. га.
Тим часом, масову сівбу ярових зернових аграрії центральних областей, за прогнозами Укргідрометцентру, продовжать 10—12 квітня. А північні й західні регіони вийдуть у поле не раніше середини місяця. Адже там усе ще лежить сніг. Його висота місцями сягає 40 сантиметрів. За оцінками директора департаменту агрометеорології Укргідрометцентру Тетяни Адаменко, на цій території інтенсивного наростання тепла не очікується, сніг танутиме повільно. Перезволожений ґрунт затримає масову сівбу ранніх зернових до середини місяця, а можливо, і до 20—25 квітня. При цьому, зазначає Т. Адаменко, значної загибелі озимих у цих областях через надлишкову вологу вдасться уникнути.
У тому, що березень був сніжним, є й свої плюси, особливо в східних і південних регіонах: у ґрунті нагромадився великий запас вологи, що навіть в умовах нестачі опадів дозволить посівам нормально розвиватися протягом трьох-чотирьох місяців.
Що стосується фруктів, то тут частину врожаю буде втрачено. Передусім йдеться про Південнобережжя Криму. Весна там почалася наприкінці січня, рано зацвіли персики, абрикоси, алича та інші дерева. Однак зниження температури до мінус 2—4 градусів пошкодило плодові бруньки. У степових районах півострова ситуація краща: втрати становитимуть 10—30 %. В інших регіонах масового цвітіння не було, тому й весняне похолодання для плодових дерев пройшло без наслідків.
На знімку: фермер Дунай Куразов(у центрі) з механізаторами Миколою Тищуком і Сухбатом Бобоєвим з хорошим настроєм і найкращими сподіваннями готуються до весняно-польових робіт у селі Завітне Михайлівського району Запорізької області. 
 
Фото надано газетою «Запорізька правда».
 
До речі
 
Південні регіони приступили до збирання редису. На оптових ринках Криму й Херсонської області ціни на нього вже впали до 12—13 гривень за кілограм. Хоча ще тиждень тому редис без бадилля продавали не дешевше 15—17 грн. Із зростанням пропозиції, прогнозує «АПК-Інформ: овочі та фрукти», уже на початку наступного тижня ціни можуть істотно знизитися на всіх ринках країни.