Завершилася майже трирічна епопея розслідування і розгляду справи вибуху у Свято-Покровському храмі Запоріжжя. Тоді було поранено кілька осіб, а 80-річну черницю Людмилу (у миру — Марія Донець) було смертельно травмовано. Вибух, нагадаємо, стався 28 липня 2010 року, і вже фактично наступного дня було затримано всіх трьох фігурантів справи. Відтоді вони перебували і тепер ще майже по 12—13 років перебуватимуть під вартою. Адже суд зарахував їм попередній термін ув’язнення.

Як вимагали на найвищому державному рівні, міліція в тижневий термін відрапортувала, що «підривників» знайдено. Ними виявилися діючий на той час паламар храму Євген Федорченко, попередній паламар Антон Харитонов та його брат Сергій Дьомін. Мотивом для скоєння згаданими особами злочину, на думку правоохоронців, стала скупість настоятеля храму, який платив їм по 400 гривень на місяць. Однак, коли паламарі почали підзаробляти, освячуючи іконки, їх вигнали з роботи. Незабаром усі троє затриманих у скоєному «щиросердно» зізналися. Проте після заміни адвокатів (так званих міліцейських на кваліфікованих юристів) з’ясувалося, що, окрім «щиросердного», жодного прямого доказу причетності паламарів до вибуху нема. Тим паче, що з’явилася їхня скарга на те, що згадані зізнання добуто під тиском — і психологічним, і фізичним. Це зафіксовано в матеріалах одразу двох експертних установ. Після цього суд надовго затупцював на місці, бо з істотного в нього були хіба що негативні характеристики на А. Харитонова та... матір останнього (документи ці, до речі, були неодноразово згадані у вироку суду).

Однак, зрештою, з’явилася ще одна, так звана додаткова комісійна судово-психологічна експертиза, яка встановила, що тиску на підозрюваних не було. «Через те практично половину часу із п’ятигодинного виголошення вироку суд витратив на всі подробиці саме цієї експертизи, — зауважила після фінального судового засідання адвокат Є. Федорченка Алла Подколзіна. — Це коли за жестами, посмішками, поглядами оцінювався стан підсудних. І вийшло, не слідчі, а саме психологи встановили: підсудні винні! А в тому, що такі висновки не співпадають з іншими доказами, суд побачив лише те, що саме так обвинувачувані намагаються позбутися відповідальності за скоєне».

Державний обвинувач Андрій Кметь утримався від оцінки того, чи задоволений він вироком, однак зазначив: суд погодився з висновками державного обвинувачення і в частині кваліфікації злочину, і в частині призначеного покарання. Зазначимо, що Харитонов і Федорченко отримали по 15 років ув’язнення, а Дьомін — 14.

Натомість мати двох тепер уже засуджених, А. Харитонова та        С. Дьоміна, Ольга Дьоміна заявила: вирок оскаржуватиме, і не виключено, що ця справа, пройшовши всі судові інстанції в Україні, потрапить на розгляд Європейського суду.

Щодо місцевих експертів, то вони впевнені: справу, у якій думка переважної більшості запоріжців однозначна — засуджено невинних, незабаром буде переведено в режим пом’якшення вироку, а потім — і помилування засуджених. В обмін, звісно, на мовчання щодо того, хто, як і що «розслідував».

Фото Дмитра СМОЛЬЄНКА («Укрінформ»).