Запоріжжя пережило 10 грудня без жертв, руйнацій і рішення стосовно пам’ятників тоталітаризму
«Голос України» вже повідомляв про натяки на «революцію» місцевого масштабу і написану міським головою Олександром Сіном заяву про відставку. Однак загалом подій у Запоріжжі 10 грудня сталося чимало.
О 10.00 розпочалася чергова сесія міськради, і, врешті-решт (після сварок) до сесійної зали зайшли щонайменше 50 прибічників народного депутата Олега Ляшка. Усе завершилося вже публічною сваркою біля столу президії і взаємними звинуваченнями, а потім і заявою міського голови про відставку. Щоправда, прийняти її було нікому — на той час депутати залишили приміщення. Зрештою, і Олександр Сін, і Олег Ляшко теж.
А тим часом невідомі в камуфляжі, як стверджує колишня керівниця управління внутрішньої політики міськради Ірина Комісар, стріляли в неї «з автоматичної зброї» у внутрішньому дворі згаданої адмінбудівлі. Причому стрілки безперешкодно покинули територію на двох джипах. Пізніше міліція повідомила, що когось із них таки затримала. Додамо, що пані Комісар у місті пов’язують з іменем колишнього «смотрящего» Є. Анісімова, який нині покинув межі України.
Далі надійшло повідомлення, що теж люди у камуфляжі, але вже з міліцейською машиною біля під’їзду, затримали у власній квартирі редактора одного з видань «ідейного» спрямування. А трохи пізніше якісь стрілки з автоматами (!) збиралися штурмувати адмінбудівлю обласної влади, але були затримані та роззброєні тією ж міліцією. До речі, люди в камуфляжі знову-таки прибули на місце подій на шикарних джипах...
Під завісу подій відбулося вже традиційне в останні дні для Запоріжжя замінування. Цього разу тих-таки обладміністрації та облради, звідки евакуйовано 1,5 тисячі осіб. Надійшло повідомлення про замінування і міськради, однак Олександр Сін із підлеглими із приміщення не вийшов, а продовжив нараду. Після обіду продовжилася й перервана вранішніми подіями сесія міськради. 47 голосами, за 50 присутніх у сесійній залі, депутати ухвалили звернення до Президента України та керівників правоохоронних структур, яким засудили дії київських гостей О. Ляшка та І. Мосійчука, звинувативши останніх у дестабілізації ситуації в місті. А Генпрокурора просять звільнити з посади прокурора області Олександра Шацького як такого, котрий теж, на думку депутатів, причетний до останніх подій.
А тим часом для ухвалення рішення про місцевий референдум стосовно долі пам’ятників Леніну та Дзержинському (на знімку) в Запоріжжі, не вистачило двох голосів. Іншими словами, ситуація зависла.
 
Запоріжжя.
Фото Володимира ШЕРЕМЕТА.