Базар у кожному місті — споконвічне місце спонтанних дискусій на найгостріші й злободенні теми. Зокрема про політику. І Миколаїв — не виняток. З початку грудня, мабуть, найобговорюваніше — перебої з подачею електрики, від чого найбільше страждають сільські райони.

Тетяна Борисівна — жителька одного із сіл приміського, Новоодеського, району торгує на Центральному ринку овочами, це єдиний дохід її родини. Відключення світла для неї — просто катастрофа.

— Їду з дому дуже рано, повертаюся затемна, коли світла немає. Нічого зробити не встигаю — не випрати, не приготувати. Почуваюся людиною другого сорту, і як далі буде, просто не уявляю.

Покупці слухають, і у відповідь не мовчать. Наталя дуже хвилюється про літню матір, яка одна мешкає у Вознесенському районі.

— Офіційно попереджають про те, що світло відключать на дві години на день, але це — неправда. Буває таке, що й по два-три рази: по п’ять-шість годин сидять без електрики — без усяких графіків. У мами хворе серце, вона хвилюється за те, щоб не зіпсувалися холодильник, телевізор, — тиск у неї стрибає сильно, уже лікаря викликали.

До дискусії раз по раз підключаються інші продавці й покупці. Селяни спиняють «міських» — мовляв, у вас-то все поки що нормально, вам чого скаржитися? Але й обласний центр уже відчув повною мірою незручності від зимових посиденьок у темряві. Найгірше те, що не дотримуються заздалегідь оголошених строків відключень і користувачі не можуть регулювати своє життя й роботу, яка дуже у багатьох, наприклад, пов’язана з Інтернетом. Найкатегоричніші вже відкрито називають такі дії енергетиків шкідництвом і саботажем.

Досить різко висловився з цього приводу й перший заступник голови Миколаївської ОДА Микола Романчук. На нараді з представниками підприємств Миколаївщини, керівниками районів і міст він заявив, що такі несправедливі відключення призведуть до соціального бунту.

— Чому постійно відключають Врадіївку? Там людина лежала на операційному столі й вимкнули світло, ледь не стався нещасний випадок. Мені здається, що відключення електроенергії у Врадіївці — це диверсія.

Крім того, за словами керівника, вибірково відключають і великі підприємства. Так, з 186 відключають тільки 24, інші навіть не відчули перебоїв з електропостачанням. Чиновник впевнений: питання можна вирішити, домовившись з усіма підприємствами, розробивши спільний графік з урахуванням лімітів споживання електроенергії. Якщо схеми чітко дотримуватися, то жодних проблем не буде.

Про складну ситуацію в електроенергетичній галузі розповів начальник інспекції Держенергонагляду в Миколаївській області Едуард Галат. Він нагадав, що графіки відключення не застосовувалися з 90-х років, але тоді були так звані віялові відключення, нині ж ситуація набагато складніша. За його словами, графіки переглядаються щорічно, при цьому проводять відповідні виміри на підприємствах. У 2014-му режимний день перевірки відбудеться 17 грудня.

— Нині готується відповідне доручення переглянути всі ці графіки з урахуванням справедливості, адже одні райони сидять по 9 годин без світла, а інші взагалі не вимикають. Повинна бути відповідна рівномірність з урахуванням соціального фактора, який раніше ніколи не брався до уваги, адже враховували тільки технічний фактор, — вважає Едуард Галат.

Він звернувся до представників підприємств: «Кожен з вас знає, як перевести виробництво на ніч. При наявній ситуації ми можемо 60 МВт перевести на ніч — у цьому випадку понад 10 районів залишилися б зі світлом і теплом, якби тільки вирішили це питання».

За підсумками наради його учасники прийняли, з урахуванням усіх пропозицій, звернення до Президента України та Кабінету Міністрів.

Напевно, усе сказане чиновниками — правильно й вчасно. Додам від себе лише одну, зовсім незначну в державних масштабах, детальку. Поки йшла нарада, та й після неї, на декількох миколаївських вулицях — білим днем! — горіли ліхтарі. Як це поєднується із закликами жорстко, завжди й усюди, заощаджувати електроенергію — це питання...

Миколаївська область.