Учора члени міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» провели у Верховній Раді зустріч з лідерами жіночого руху Азербайджану. Співголова об’єднання, народний депутат Ірина Геращенко («УДАР») повідомила, що нещодавно парламентарії з провладної партії вирішили вийти з об’єднання за політичними мотивами. 

«Не вважаю, що це має стати перепоною для нашої роботи. Ми продовжуємо діяльність за двома напрямками: активний діалог із суспільством, владою щодо необхідності виконувати свої зобов’язання перед ООН, згідно з якими в органах державної влади жінок має бути 30 відсотків; моніторинг та поліпшення законодавства з гендерної тематики. У зв’язку з переформатуванням у нашому об’єднанні, діалог з громадянським суспільством буде основним акцентом нашої роботи», — зазначила вона та додала, що МФО «Рівні можливості» готове до співпраці з лідерами жіночого руху Азербайджану.

Також І. Геращенко звернула увагу на проблему з працевлаштуванням жінок після декрету, яка нині є в Україні.

Представник жіночого руху Азербайджану Севда Мамедова розповіла, що в їхній країні 51 відсоток населення — це жінки. «В нашій країні громадські організації вважаються третім сектором. Парламент, зокрема, з жіночими організаціями консультується з приводу прийняття того чи іншого законопроекту. До нас прислухаються, але до себе не підпускають. Бо в нас чоловіки не дуже хочуть бачити жінок у політиці», — сказала вона. За її словами, нині 16,7 відсотка жінок працює в парламенті, а 27,7 відсотка — у муніципалітетах.

Під час наступного брифінгу І. Геращенко повідомила, що МФО «Рівні можливості» зробило заяву, в якій висловлюється несприйняття факту «снігової атаки» на колег-депутатів. «Ми звертаємося до політиків і прихильників всіх політичних таборів, щоб вони під час висловлення політичної позиції уникали агресії та застосування фізичної сили до жінок», — наголосила вона.

Разом з тим, зазначила народний депутат, такі факти стають можливими й тому, що жодного разу напад на жінок-опозиціонерок не здобувся на належну реакцію як влади, так і керівників політичних сил.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Народні депутати України Ірина Геращенко, Леся Оробець, представник  делегації лідерок жіночого руху Азербайджану Севда Мамедова.