Відбулися слухання щодо оздоровлення дітей
 
Важливу роль в оздоровленні дітей відіграв закон «Про оздоровлення та відпочинок дітей». Його норми втілюються в життя незалежно від економічних складностей нашого часу. На цьому, відкриваючи парламентські слухання з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак.
За його словами, центральні та місцеві органи виконавчої влади, місцевого самоврядування щорічно звітують про оздоровчу кампанію. «Начебто все гаразд. Утім, щороку ми стикаємося з одними й тими ж проблемами», —зауважив він і навів декілька фактів. Так, відповідно до вимог закону щорічно має оздоровлюватися не менше 50 % дітей шкільного віку. Торік було оздоровлено та забезпечено відпочинком 2 млн. 682 тис. 821 дитину шкільного віку, що становить 64,1% від загальної кількості дітей шкільного віку. Але на перший погляд високі показники забезпечено за рахунок надання відпочинкових послуг. Так, зауважив В. Рибак, торік було оздоровлено лише 996 тис. дітей, решта — 1,9 млн. школярів отримали відпочинкові послуги, які складно назвати повноцінним оздоровленням.
З огляду на це Голова Верховної Ради висловив стурбованість тенденцією, яка спостерігається останніми роками — спробу підкоригувати статистику оздоровлення за рахунок збільшення кількості дітей, які відпочили при шкільних таборах.
Особливе занепокоєння у нього викликає те, що всупереч законодавчій забороні трапляються непоодинокі випадки закриття або перепрофілювання дитячих оздоровчих закладів. «За 20 років їх кількість скоротилася втричі. Лише за останні два роки список оздоровчих центрів скоротився на 31 заклад», — зауважив він. На жаль, не оминули ці проблеми навіть всесвітньо відомі оздоровчі центри «Артек» та «Молода гвардія».
Загалом Голова Верховної Ради зауважив, що народним депутатам важливо знати думку фахівців, як успішніше забезпечити повноцінні літні канікули для дітей. Він запевнив присутніх, що пропозиції, озвучені під час слухань, обов’язково будуть враховані в подальшій діяльності всіх органів влади, щоб оздоровчі заходи справді сприяли поліпшенню дитячого здоров’я.
Докладніше читайте у наступному номері.