«Ми стурбовані заявами керівників про ліквідацію Крукеницького ліцею і створення на його базі відпочинкового табору для дітей» — такий лист надійшов у «Голос України» від трудового колективу навчального закладу. Писала про роботу ліцею кілька років тому і наша газета. З одного боку — хороші відгуки про навчальний заклад, а з іншого — розмови про закриття. Що ж приховується за тривожним листом?

 

Дві школи в одному селі

Крукеничі — незвичайне село Мостиського району, у перші роки радянської влади мало статус районного центру. Розташоване неподалік кордону з Євросоюзом. Через населений пункт пролягає з Шегині жвава траса на Самбір та Дрогобич. Вигідне розташування свого часу перетворило Крукеничі у торговий та культурний центр для кількох десятків сіл сусідніх районів, що розташовані на кордоні з Мостиськами та Самбором.

До Крукенич їздили селяни купувати найнеобхідніші речі, а у місцевому технікумі освоювали фах бухгалтера і економіста діти з усього Прикарпаття. На базі колись популярного на Львівщині технікуму нині працює Крукеницький ліцей при Львівському національному лісотехнічному університеті, який з 1997 року входив до складу навчально-виховного комплексу «Лісотехнічна справа». На подвір’ї ліцею ми зустріли групу працівників управління освіти Мостиської райдержадміністрації, які знайомилися з базою навчального закладу. Це колишній панський маєток, навколо якого на двох десятках гектарів розкинувся сад та парк. У центрі — добротна будівля навчального корпусу, праворуч — гуртожитки та навчальні класи. Діти з віддалених сіл проживають у гуртожитку, а додому повертаються лише на вихідні. У шести 9-11 класах навчаються 119 дітей. Приміщення давно потребують ремонту, а спортивний зал — в аварійному стані. Але місце для навчального закладу — ідеальне. Весною корпуси поринають у зелені. Навколо спокій і тиша.

— Нема поки що жодного документа, що нас закривають, лише чутки. Такими словами зустрічає нас директор ліцею, кандидат фізико-математичних наук Роман Лещук (на знімку). — Я не можу послугуватися чутками.

Він 12 років керує ліцеєм, до того викладав у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Залишив обласний центр і приїхав у віддалене село працювати з талановитою молоддю. Нині Роман Лещук, як і весь педагогічний колектив, — на роздоріжжі. Переживають і 20 вчителів, що можуть залишитися без роботи.

У Мостиськах і у Львові добре відгукуються про Крукеницький ліцей. Свого часу тут була налагоджена співпраця з Львівським національним лісотехнічним університетом, з якого до Крукеничів приїжджали читати лекції науковці. Випускники мали пільги при вступі до вищого навчального закладу. Але після того, як ввели незалежне оцінювання, ситуація змінилася. По-суті, ліцей перетворився на ще одну школу.

Нині керівники району упевнені, що в Крукеничах не може бути дві школи, бо це велике навантаження для бюджету. Хоч жодного документа не приймали, у Мостиському районі вже шукають вихід з непростої ситуації, як далі бути з Крукеницьким ліцеєм. На його функціонування з бюджету району виділяють один мільйон 700 тисяч гривень.

Яка думка місцевої громади

Як тільки заходить мова про закриття шкіл, в. о. начальника департаменту освіти та науки Львівської ОДА Михайло Брегін завжди запитує: «А яка думка місцевої громади»? Сільського голову Крукеничів Юрія Бересньова ми розшукали у райцентрі. Зустрілися в приміщенні райдержадміністрації, де той вирішував поточні справи населеного пункту.

— Що думають в селі з приводу долі ліцею? — запитуємо.

— Ми переживаємо, щоб навчальний комплекс був повністю збережений, — каже Юрій Бересньов. — Колишній панський маєток — наша архітектурна цінність. Схожих старовинних будівель в жодному селі району не знайдете. Ми розуміємо, що потрібні зміни. Але вони повинні проводитися з користю для людей. Там працює 38 осіб. Йдуть відрахування до місцевого бюджету. Ми за реформи, що ведуть до покращення. Ліцей заснований у 1994 році. Зібрався хороший педагогічний колектив. Випускники вступають у вищі навчальні заклади.

— Але є ще одна школа?

— Там навчається 200 дітей. Якщо вдасться з допомогою влади провести зміни — буде добре. Розглядаються різні варіанти. Один з них — це може бути база для навчання і відпочинку дітей з усієї області.

Погляд зі Львова

Після нашого від’їзду наступного дня у Крукеницькому ліцеї побували керівники області та району, а також в. о. начальника департаменту та освіти Львівської ОДА Михайло Брегін.

Вирішальне слово, як далі бути з Крукеницьким ліцеєм, залежить не лише від місцевої громади, але й від погляду високопоставлених візитерів. З в. о. начальника департаменту освіти та науки Львівської ОДА Михайлом Брегіним ми зустрілися у його робочому кабінеті у Львові.

— У Крукеничах є загальноосвітня школа і загальноосвітній ліцей, які дають ту саму освіту, — розповідає Михайло Брегін. — У ліцеї навчаються діти з навколишніх сіл. Хороший педагогічний колектив, про визнання якого не один раз говорили. Проблема одна: як використати наявну базу, щоб дати якісну освіту.

Минулого тижня ми з головою Львівської ОДА побували в Крукеничах. Там чудова територія. 17 гектарів. Сад. Парк. Озеро. Можна створити базу відпочинку. Коли настає літо, немає куди подіти дітей. Оздоровлення проводять на базі пришкільних таборів, але це не відпочинок.

— Як бути далі з ліцеєм?

— У селі є два навчальні заклади, але Крукеничі ще мають проблему дитячого садочка. Не стоїть питання про закриття навчального закладу. Проблема в іншому, як використати хорошу базу та кадровий потенціал. Можна створити на базі діючої школи навчально-виховний комплекс — школа і повноцінний дитячий садочок, а на базі ліцею навчатимуться учні старших класів. Це може бути одна установа з пришкільним інтернатом, харчуванням, щоб могли здобувати якісну освіту діти з навколишніх невеличких сіл. Різні виникають пропозиції.

— У Крукеничах хочуть відкрити табір відпочинку...

— Якщо створювати на базі ліцею сезонний табір — це дороге задоволення. Після літа всю господарку треба утримувати. У ліцей потрібно вкласти гроші. Відремонтувати спортивний зал, гуртожиток. Під час канікул можна проводити підготовку дітей до олімпіад, розвивати мистецькі напрямки. Перед нами поставлено завдання — розробити концепцію, щоб комплексно використовувати базу ліцею. Позитивно має вирішитись питання ремонту приміщень, у перспективі треба розширити їдальню, спортивні майданчики, провести каналізацію.

— Не стоїть питання про закриття?

— Лише про раціональне використання. Ми розмовляли з учнями і знаємо, що в ліцеї якісно навчають своїх вихованців. У Крукеничах дуже тямущий сільський голова, який порадив, як привабити до села учнів з інших регіонів. Тут живуть відомі пасічники, працює шкільне лісництво. Прикро, що втрачені зв’язки з лісотехнічним університетом, але справу можна зрушити з мертвої точки.

 

Львівська область.

Фото автора.

Замість коментаря

І наостанок кілька слів із листа до редакції: «Можлива ліквідація ліцею суперечить угоді між управлінням освіти та науки ОДА та обласною профспілкою працівників освіти та науки, де вказано, що влада  сприятиме збереженню мережі навчальних закладів, особливо у сільській місцевості».

Навчальні корпуси Крукеницького ліцею.