Представляючи в парламенті Програму діяльності уряду, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що 20% української економіки сконцентровані в Луганську і Донецьку. Через російську військову агресію ми втратили 20% доходів, 20% валютної виручки, 20% економічного потенціалу держави. Отже, ситуація ще більш складна, ніж була дев’ять місяців тому, адже зруйнована економічна інфраструктура, знищені підприємства і заводи, знищена економіка нині дається взнаки. Арсеній Яценюк підкреслив, що програма діяльності Кабінету Міністрів створена на основі низки положень коаліційної угоди: «В основі програми є наш курс на європейську інтеграцію, і база для такої програми — Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом».

Ключові виклики для України, за його словами, це:

— загроза незалежності (російська військова, економічна та інформаційна агресія, знищені інфраструктура та промисловість на Донбасі, втрата економічного потенціалу Криму, людські втрати, енергетична залежність від Росії);

— військові втрати економіки (золотовалютні резерви менш ніж 10 млрд. дол., стрімка девальвація гривні, падіння ВВП на 7%, дефіцит публічних фінансів 5% від ВВП, дефіцит НАК «Нафтогаз України» 110 млрд. грн., системні проблеми банківського сектору, падіння промислового виробництва, інфляція);

— корупція (неефективний державний менеджмент, корупція в судах та правоохоронній системі, повсякденне хабарництво).

«Відповіді на всі ці надскладні виклики, які країна ніколи не переживала за всі роки своєї незалежності, знаходяться тільки тоді, коли парламент, уряд, Президент разом із українським народом, усвідомлюючи всю повноту відповідальності, роблять реальні зміни. Легких змін ніхто не обіцяє», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Реформи, передбачені в Програмі уряду, за словами Прем’єр-міністра, мають за основу «насамперед європейський досвід, вимоги і критерії, які ставляться нашими міжнародними партнерами, і те, що вже робилося дев’ять місяців»: «Те, що не робилося 23 роки, тепер треба зробити за 23 місяці».

Безпека

Один із ключових викликів, за словами глави уряду, — це сфера безпеки: «У країні повинна бути запроваджена нова політика безпеки».

«Агресія Росії — це ціна за прийнятий колишнім парламентом і колишнім Президентом закон, який передбачав так званий позаблоковий статус. Виявляється, що позаблоковий статус — це стати частиною Росії», — наголосив Прем’єр-міністр.

«Для того щоб мати армію, правоохоронну систему, забезпечені й побудовані кордони, — це необхідно фінансувати. Ми можемо пообіцяти тільки те, що ми можемо зробити, — програма передбачає до 5% ВВП на фінансування оборони і правоохоронної системи. Це найбільша цифра за всю історію», — зазначив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що в поточному році з резервного фонду уряду додатково виділено на фінансування заходів з національної безпеки і оборони 19 мільярдів гривень: «Побудована з нуля Національна гвардія, куплено понад 1500 одиниць техніки, збільшено вдвічі грошове забезпечення для військовослужбовців у зоні антитерористичної операції».

Другий блок питань безпекової сфери — геополітичний, «де ми знаходимося, і з ким ми»: «В Україні була доволі тривала дискусія, чи ми на Заході, чи на Сході, будуємо ми самостійну систему безпеки чи кудись ідемо. І ця дискусія призвела до того, що невизначеність дала можливість Росії визначитись. Вона захопила Крим і зайшла на територію Донбасу».

Політична позиція уряду: скасувати позаблоковий статус для України

«Ми повинні визначитися і привести країну до всіх натівських стандартів», — наголосив прем’єр.

Щодо подальшого співробітництва з НАТО, Програма діяльності уряду передбачає щорічне затвердження плану дій Україна—НАТО.

Прем’єр-міністр також повідомив, що уряд пропонує змінити закон про державне оборонне замовлення: «В уряді буде створено Агентство з військово-промислового комплексу. Ми також повинні суттєво і якісно змінити систему управління компанією «Укроборонпром», яка при всіх попередніх президентах була кишенею для збагачення, а не компанією, яка виготовляє нове озброєння і захоплює нові ринки через продаж українського озброєння».

Уряд також пропонує програму реабілітації і соціальної інтеграції ветеранів та учасників АТО: «Програма реабілітації і соціальної інтеграції наших хлопців, які воювали і воюють за незалежність і свободу України, є ключовим пріоритетом уряду. Забезпечення українських військовослужбовців, нова система логістики, яка зараз будується новим міністром оборони, дасть можливість змінити систему постачання і оснащення українських Збройних Сил», — наголосив Арсеній Яценюк, нагадавши, що Кабінетом Міністрів уже створено Державну службу ветеранів та учасників АТО.

Державне управління

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив на необхідності завершити процес децентралізації. «Вважаю, що Президент України повинен бути лідером процесу реальної децентралізації, адже вона має відбутися через внесення змін до Конституції України», — зазначив він.

«Моя політична позиція залишається незмінною: ліквідація обласних державних адміністрацій і передання повноважень відповідним радам», — сказав глава уряду.

Насамперед, за його словами, необхідно ухвалити новий Бюджетний кодекс: «Ми пропонуватимемо парламенту реалізацію цього Бюджетного кодексу, який передбачає передання додаткових прав і повноважень, — але й відповідальності — органам місцевої влади. Гроші не передаються без відповідальності і права не передаються без зобов’язань».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності ухвалення нового закону про державну службу, «де ключовим принципом є конкурсний публічний відбір».

Глава уряду також зупинився на питанні запровадження електронного врядування: «І в парламенті, і в уряді ми фінансуємо компанії, які виготовляють папір. Тонни паперу, години й місяці передання паперів, які застрягають у міністерствах, відсутність швидкої реакції на листи. Ми повинні перейти на систему електронного врядування».

Арсеній Яценюк наголосив, що в цьому питанні необхідно спиратися на досвід Естонії: «Це персональне ІD кожної людини в країні, щоб по Інтернету звернутися по довідку, і їй надали. Те саме стосується органів державної влади — персоніфікація і безпосередня можливість для електронного врядування для всього складу Кабінету Міністрів України».

Окрім того, за словами Арсенія Яценюка, необхідно ухвалити закон про доступ до відкритих даних.

Також, за його словами, важливе і електронне врядування.

Антикорупційна політика

Перший пакет найбільш жорстких і реформістських законів з боротьби з корупцією був прийнятий два місяці тому. Один із законів вніс Президент, чотири — уряд України, повідомив Арсеній Яценюк. «Законів у нас багато хороших, чудових. От проблема тільки з імплементацією законів», — уважає він.

Тому в питаннях антикорупційної політики, крім реалізації відповідного законодавства, урядовці пропонують створити Національне антикорупційне бюро за особливою процедурою, і парламент остаточно приймає рішення стосовно керівництва.

Крім того, прем’єр нагадав, що відповідно до закону, який передбачає створення Національної комісії з протидії корупції, всі декларації державних чиновників публікуватимуться в електронній базі даних. «Моніторинг життя державного службовця — це відповідність того, що написано в декларації, і того, як цей чиновник живе», — зазначив глава уряду.

Правоохоронна система

Прем’єр повідомив, що є концептуальний документ, який затверджений Міністерством внутрішніх справ, про реформу системи МВС. І на реалізацію концепції першочергових заходів (за принципом «служити та захищати» замість «карати і кришувати») до парламенту буде внесений Закон про національну поліцію. «Дискусія з приводу того, що повинно бути в законі, обов’язково відбудеться в рамках нашої коаліції», — переконаний Арсеній Яценюк.

Правосуддя

Доки основа корупції лежить в суддівській системі, і прокурорській, і правоохоронній, жодна корупція не буде поборена, вважає глава уряду. «Саме тому ми і пропонуємо, і звертаємося до парламенту — прийняти новий закон про судоустрій і статус суддів. І провести повну переатестацію всіх 9 тисяч українських суддів», — попередив він.

Крім того, уряд планує повернути Верховному Суду право вищої судової інстанції і створити не чотириланкову, а триланкову судову систему. Щоб українські громадяни мали безпосередній доступ до суду і щоб місцеві суди мали весь обсяг необхідних повноважень.

Економіка

«Економічна політика — один із найскладніших елементів», — констатував прем’єр і попередив: що за два тижні влада прийматиме вкрай складні і дуже непопулярні рішення, які називаються реформами. Це, за його словами, скорочення витрат державного апарату і державного сектору. «Ми зобов’язані протягом двох років на 10 відсотків скоротити витрати державного сектору», — повідомив Арсеній Яценюк.

Зміни у податковому законодавстві передбачають скорочення кількості податків з 22 до 9. Крім того, систему бухгалтерського і податкового обліку гармонізують з нормами міжнародних стандартів і підвищать відповідальність за виплати зарплат «в конвертах».

Крім того, урядовці пропонують зміни до закону про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове страхування (поетапне зменшення з 41 до 15 відсотків) і зменшити податкове навантаження на малий та середній бізнес. «Перше рішення: зменшити удвічі ставку єдиного податку. І друге рішення: на два роки просто перестати перевіряти малий і середній бізнес і не морочити їм голову, і не допомагати їм жити», — поділився прем’єр.

На дискусію у сесійній залі винесуть і рішення щодо так званого податкового компромісу. «Хтось це називає «податкова амністія», хтось називає «нульова декларація». Якщо ми хочемо жити по-європейськи, кожен повинен задекларувати свої доходи і витрати», — запропонував прем’єр і додав: «Давайте почнемо з чистого аркуша: всі покажуть, що мають, які кошти, які активи».

Стосовно трансфертного ціноутворення політика уряду залишається незмінною.

«Дорогі друзі, прийшов час допомогти Україні. 20 років заробляли, зараз треба разом виходити з цієї кризи», — апелював до парламентаріїв прем’єр. Уряд, за його словами, проситиме підтримати зміни до Закону України «Про трансфертне ціноутворення» для того, щоб повністю закрити всі «дірки» в системі оподаткування, які пов’язані через офшорні компанії, в тому числі в металургії, хімії і інших прибуткових видах бізнесу.

По ПДВ. Спеціальна процедура адміністрування податку на додану вартість, за словами Арсенія Яценюка, має почати працювати: той, хто має право, — той отримає ПДВ, той, хто не має права, — не буде залазити в систему через судові рішення і незаконно стягувати з бюджету мільярдні суми ПДВ.

Монополії в економіці. «Антимонопольний комітет повинен виконувати функцію економічної прокуратури по відношенню до тих суб’єктів, які зловживають своїм становищем на ринку», — вважає прем’єр.

По просуванню експорту. За останні півроку збільшився експорт до Європейського Союзу на 12,3 відсотка. Це при тому, що Росія поступово закриває свої ринки для нас. «Незважаючи на те, що у нас є з ними угода, незважаючи на те, що в нас є зона вільної торгівлі, вони об’єктивно робитимуть усе для того, щоб знищити українську економіку і Українську державу як таку. Не вдасться!» — підкреслив прем’єр і констатував: для нових ринків база — це Європейський Союз.

Управління державною власністю

Прем’єр запропонував передати на прозору приватизацію більше тисячі двохсот об’єктів державної власності за принципом аукціону і знищити корупцію в державному секторі.

«Також буде запроваджена реалізація цих акцій на міжнародних біржах для того, щоб підняти вартість. Об’єктивно усвідомлюємо, що у сучасних умовах, коли в країні війна, дорого не продаси. Тому разом радитимемося і думатимемо, що продавати, коли продавати. Але в країні повинна бути проведена широкомасштабна приватизація. Залишок стратегічних об’єктів — це більше 2 сотень об’єктів. Буде створена низка холдингів під Кабінетом Міністрів України, які будуть під контролем аудиторських компаній. І ми шукатимемо міжнародний менеджмент на конкурсній основі».

Продовольча політика

Програмою передбачена підготовка до проведення земельної реформи, а також підтримка та розвиток малого і середнього бізнесу на селі (закон про локальні ринки, щоб дати можливість селянам реалізовувати свою продукцію всередині України).

«Окрім того, що передбачено в Коаліційній угоді, окремо хотів би зазначити, це прийняття закону про довгострокову оренду землі — це перше. І друге, наповнення Державного земельного кадастру. Він нині наповнений тільки на 5 відсотків, не маючи першого і другого, нам складно переходити до третього, тобто до ринку землі», — повідомив прем’єр .

Енергетична незалежність

Що було зроблено і що далі уряд робить? «Нам вдалось повністю побудувати систему реверсного постачання газу. 60 відсотків газу, який ми отримуємо сьогодні, йде з країн—членів Європейського Союзу. І саме завдяки тому, що 5 місяців тому ми не піддались на тиск російського президента, який вимагав без підписання угоди прийняти так звану їхню ціну майже 500 доларів», — повідомив Арсеній Яценюк. Це крок важливий, але цього недостатньо. Україні, за словами глави уряду, треба йти далі по шляху диверсифікації джерел енергетичного постачання.

Тому уряд пропонує реорганізацію НАК «Нафтогаз України» у відповідності до Третього Енергетичного Пакету ЄС та залучення інвестора, європейського або американського, до спільної експлуатації і модернізації ГТС.

«Іншого варіанта, ніж підняття тарифів до ринку, немає. Його не існує. Тому той, хто може платити, буде платити; тому, кому треба допомогти, держава через пільги і субсидії буде компенсовувати відповідні тарифи», — констатував прем’єр.

Соціальна політика

Соціальна сфера — надчутлива, зазначив А. Яценюк. «Наша пропозиція складна, але правильна — перевести всіх на єдину систему пенсійного забезпечення і на єдині принципи нарахування і виплати пенсій. Це принцип соціальної справедливості у пенсійному забезпеченні», — вважає прем’єр. А Трудовий кодекс, за його словами, парламент розгляне вже наступного року.

По тимчасово переміщеним особам. Нині зареєстровано вже більше 600 тисяч тимчасово переміщених осіб і сотні мільйонів витрат. «Там деякі розповідають про те, що не виплачують пенсії, то я хочу сказати. Нехай росіяни зі своїми бандитами заберуться геть з української землі, і тоді українці отримають пенсії», — переконаний прем’єр. І додав, що коли Україна відновить контроль над своєю територією, тоді і будуть всі соціальні виплати: «Але українцям, які під українським контролем».

По освіті. «Минулий парламент прийняв Закон України «Про вищу освіту», зараз залишилася імплементація цього закону», — переконаний головний урядовець. У новому законі, за його словами, передбачена фактична атестація і оцінка якості освіти, а це потягне за собою зміну кількості навчальних закладів, також фінансову автономію вузів і державні замовлення. Прем’єр запевнив, що уряд фінансуватиме тільки ті потреби, які необхідні для української економіки. «Треба спеціальність — ми її замовили, не потрібно — значить, вибачте, нехай це переходить все на комерційні основи. Держава не фінансуватиме підприємницькі проекти в освіті», — попередив А. Яценюк.

По системі охорони здоров’я. Прем’єр повідомив, що проситиме парламент ухвалити зміни до закону про лікарські засоби (стосовно скасування реєстрації медичних препаратів і лікарських засобів, які виготовлені в Європейському Союзі, США, Канаді, Австралії і Японії). І передбачити укладення прямих довгострокових угод з виробниками ліків.

«Час чесно визнати: конституційна норма про безкоштовну медицину — це просто текст на папері. В Україні немає безплатної медицини. Все платне! Тому прийшов час прийняти Закон України про медичне страхування», — анонсував А. Яценюк.

Культура

Основа культурної політики — це стратегії української гуманітарної політики, підтримка українського продукту через українських меценатів , переконаний прем’єр. «Треба, щоб приватний сектор допомагав українській культурі», — зазначив він і додав: «Підіть і подивіться фільм «Поводир», і тоді ви скажете, у нас є продукт чи немає».

Молодь та спорт

Політика молоді і спорту передбачає як ухвалення концепції молодіжної політики, так і відродження національно-патріотичного виховання в країні, і це завдання як профільного міністерства, так і Міністерства освіти, повідомив А. Яценюк.

Міжнародна допомога

Як вийти з кризи? «Я публічно заявляю з цієї трибуни, що так як з 2010-го по 2014 рік державний борг країни зріс удвічі — з 30 до 70 мільярдів доларів, так як країна була розграбована і розтягнута, так як ми знаходимося в стані російської воєнної агресії, нам надскладно вийти з цієї кризи самостійно. Або скажу по-іншому: без допомоги наших міжнародних партнерів це практично неможливо зробити. Ми в цьому році витиснули все, що могли витиснути. Економіка падає на 7 процентів, промисловість падає на 10, ми на 5 процентів збираємо більше податків. Причому, я усвідомлюю, що так вічно не може бути. Через фіскальний тиск ти довго не втримаєшся, але треба платити пенсії і зарплати», — оперував невтішними цифрами і фактами прем’єр.

Крім того, він додав: ми отримали загалом 9 мільярдів доларів фінансової допомоги від МВФ, Світового банку і інших міжнародних фінансових інститутів. Але чотирнадцять мільярдів доларів віддали боргів і кредитів. Однак на наступний рік додатково до тієї програми, яка передбачена МВФ, за даними газети «Fіnancіal Tіmes», необхідно 15 мільярдів доларів. «Для того щоб отримати фінансову допомогу, для того щоб вижити в цей складний період часу, для того щоб не допустити дефолту, нам потрібна міжнародна донорська конференція, затвердження плану відновлення України на цій донорській конференції і допомога наших західних партнерів. Допомогу просто так ніхто не дасть. Для допомоги треба проводити ті жорсткі реформи, про які ви всі говорили на виборах. Тепер прийшов час натискати кнопки за ці реформи, і вони чітко виписані», — додав прем’єр.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:

«Для того щоб Україна вже в 2016 році вийшла принаймні на стабілізацію, нам треба провести жорсткі пакети до бюджету і до податків, нам треба отримати відповідно міжнародну фінансову допомогу і нам треба злагоджено і єдино діяти. Діяти, а не стояти! На нас сподівається український народ. Шансів більше не буде. Цей шанс повинен бути використаний, він у наших руках, і ми його реалізуємо для майбутнього нашої країни. Слава Україні!»

Під час обговорення Програми дій уряду.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.