Під стінами Верховної Ради України зібралося декілька тисяч мітингувальників — на майдані навколо будівлі під куполом на Грушевського мітингують представники «Молодих регіонів» із вимогами ухвалити закони щодо євроінтеграції. На паркані біля парламенту розвішані гасла «Рыбак, даешь евроинтеграцию!», «Молодежь за евроинтеграцию», «Сьогодні — асоціація, завтра — членство в ЄС», «Молодь за європейське майбутнє країни», «Вимагаємо першочергового прийняття законів про євроінтеграцію», «Європа без корупції».

На вулиці Грушевського зібралася колона людей із символікою ВО «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода». Перед початком пленарного засідання на мітингу виступили лідери опозиційних політичних сил.

Лідер «Свободи» Олег Тягнибок заявив, що опозиція домоглася внесення до порядку денного на сьогодні проекту постанови про проведення виборів міського голови в Києві у другому читанні, хоча провладна більшість хоче відтягнути розгляд цього питання, і закликав киян добитися повернення місцевого самоврядування до Києва.

Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк повідомив, що питання про вибори у столиці орієнтовно розглядатиметься сьогодні о 12.30. «Ми будемо боротися всередині парламенту, а ви — під його стінами, головне — що це акція не просто опозиції, а акція киян», — наголосив Яценюк. Прихильники опозиції тримають у руках опудала із зображенням голови КМДА Олександра Попова.

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко на мітингу заявив: «Влада сьогодні хоче вкрасти наше право вибору, робить усе, щоб вибори в Києві не відбулися. Але ми повинні не дати їм можливості так зневажати людей. Ми в сесійній залі зробимо все, щоб перемога була на нашому боці — на боці закону, громадян і їхніх прав».
Мітингувальників розділяють декілька рядів правоохоронців. У інтерв’ю журналістам лідери опозиційних фракцій висловили сподівання, що сьогоднішня політична акція пройде мирно, без сутичок.
 
 
 
 
Під стінами Верховної Ради одночасно відбулися акції опозиції, із вимогами призначення виборів у місті Києві, та мітинг молоді «За європейське майбутнє».
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.