Сьогодні відбудуться парламентські слухання з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді, які ініціював Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Нині у підростаючого покоління спостерігається зниження фізичного та психологічного стану здоров’я. Причина цього — неповноцінне харчування дітей, брак грошей у системі охорони здоров’я, обмеження доступу до позашкільної освіти. Також у країні відсутня сучасна матеріально-технічна база переважної більшості оздоровчих закладів, слабка методична підготовка фахівців тощо.

Саме про ці болючі для батьків і дітей питання наша розмова з головою Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артуром Палатним.

— За даними Національної академії медичних наук, 80% випускників шкіл мають хронічні захворювання. У який спосіб можна покращити таку негативну статистику?

— Дійсно, жахливі цифри, які викликають особливе занепокоєння. Адже саме в школярів нині найвища захворюваність. Тільки за останні п’ять років рівень захворюваності зріс на 8,5%, а серед підлітків — на 15%. Такий аналіз свідчить про необхідність застосування комплексного підходу, спрямованого на удосконалення системи організації оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі стаціонарних оздоровчих закладів. Останнім часом простежується негативна динаміка щодо їх зменшення та неналежного використання. Зокрема, якщо в 2010 році, за даними місцевих органів виконавчої влади, діяло 815 закладів, у 2011 році — 788, то в 2012 році функціонувало 784.

Крім того, не будуються нові та не відновлюються старі оздоровчі центри. Також трапляються випадки їх перепрофілювання, що створює передумови для відчуження майнових комплексів дитячих оздоровчих закладів з вилученням земель, на яких вони розташовані. Це заборонено законодавством. Дуже сподіваюся, що всі органи центральної і місцевої влади надалі його суворо дотримуватимуться.

Тому сьогодні ми маємо сконцентруватися на забезпеченні доступності оздоровчих послуг. В жодному разі не підмінювати оздоровчі процеси простим відпочинком і постійно пам’ятати, що за 14 днів навіть стабілізувати, не кажучи вже про те, щоб відновити стан дитини, не можливо.

— Чи розробляються в профільному комітеті законопроекти, які передбачали б пільги для закладів оздоровлення та відпочинку, приміром, на оплату житлово-комунальних послуг, на земельні ділянки тощо?

— На сьогодні в країні відсутні механізми державної підтримки та економічного стимулювання діяльності дитячих закладів оздоровлення і відпочинку шляхом встановлення пільг із землекористування, оплати комунально-побутових послуг, сплати місцевих податків і зборів, оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Члени комітету запропонують Кабінету Міністрів розробити низку законопроектів, спрямованих на вирішення зазначених питань. Зокрема, ми рекомендуватимемо уряду розробити та затвердити Державну цільову соціальну програму оздоровлення і відпочинку дітей та розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року, передбачивши фінансування заходів. Вони будуть, насамперед, направлені на розвиток мережі відповідних закладів, у тому числі, на створення трьох цілорічних центрів у Львівській, Харківській областях та АР Крим. Крім того, рекомендуватимемо внести зміни до нормативно-правових актів стосовно вдосконалення механізмів організаційного забезпечення дитячого оздоровлення та відпочинку, диференціювати норми харчування дітей у закладах оздоровлення та відпочинку у відповідності до їхнього віку і фізіологічних потреб.

— Які заклади оздоровлення та відпочинку нині найбільше потребують державної допомоги? Чи є такі, котрі повністю відповідають сучасним вимогам?

— На жаль, ми не маємо, так би мовити, флагманів дитячого оздоровлення. Суттєво підірвано імідж «Артека» і «Молодої гвардії», які протягом багатьох років, за часів радянської влади, були визнані в світі. Сьогодні саме тут оздоровлюються діти незахищених категорій. Незважаючи на те, що фінансування цих оздоровчих центрів передбачено окремим рядком в державному бюджеті, Міністерство соціальної політики в цьому році зможе викупити лише 60% путівок до «Артека», замість передбачених законодавством 90%. Таким чином, сотні дітей не зможуть відновити своє здоров’я і поповнять число тих, хто щорічно оздоровлюється «на асфальті». В цьогорічному держбюджеті потреби «Артека» заплановано профінансувати лише на 47%. До того ж зауважу, що Міністерство фінансів при затвердженні вартості ліжко/дня в «Артеці» навіть не врахувало рівень інфляції, яка сьогодні становить 4,8%. Отже, на парламентських слуханнях нам буде, над чим плідно попрацювати.

Цифри

За даними місцевих органів влади, торік оздоровленням та відпочинком забезпечено понад 2,8 млн. дітей. Із них оздоровились майже мільйон, відпочинковими послугами скористалися понад 1,8 млн.

Станом на перше січня цього року до Державного реєстру внесено 568 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. З них 112 — державної форми власності, 131 — комунальної та 325 — приватної власності.