Продавати хату в Старокостянтинові, що на Хмельниччині, Володимира Болкуна змусили складні життєві обставини. Довгий час стягували з дружиною копійку до копійки, щоби придбати це житло для доньки. Мріялось, що на старість житимуть родинами поруч. Але доля розпорядилась так, що донька тепер мешкає у Росії, а Володимиру Панкратовичу вкрай потрібні гроші. Вже другий рік поспіль після інсульту його дружина тяжко хворіє, зовсім не піднімається з ліжка. Щомісяця тільки на засоби гігієни мусять віддавати одну пенсію. А що вже казати про ліки?

 

Ось через таку критичну ситуацію і вирішили продати помешкання. Навіть і покупців знайшли. Хоча тепер операції з нерухомістю у райцентрі — це справжня рідкість, але вже три місяці справа купівлі-продажу не може зрушитись з місця. І все через п’ять соток землі, що біля хати. А точніше — через одне-єдине слово в документі, що підтверджує право власності на цю землю.

Помилку виявили в нотаріуса, куди Володимир Болкун прийшов із витягом із Державного земельного кадастру. Цей документ був виданий у лютому з нового електронного кадастру, на основі нових правил. І все в ньому було б правильно, якби не одне слово.

— Як пояснили мені юристи, в документі не вказано, на підставі якого документа ми володіємо землею, — розповідає чоловік. — А потрібно, щоб зазначалося: «Свідоцтво про право власності на землю номер такий-то від такого-то числа».

Звідки взялася ця помилка, 78-річний пенсіонер ні розібратись, ні пояснити не може. Адже всі документи на право власності на земельну ділянку свого часу виготовляли відповідно до норм законодавства.

А представники земельного відділу пояснили чоловікові, що причиною помилки є неправильна комп’ютерна програма. Тільки-но до неї будуть внесені зміни, все одразу стане на свої місця.

У свою чергу, в Держ-земагентстві пояснюють, що виправлення такого роду помилок не та проблема, з якою варто звертатися до столиці. Якщо у витягу з кадастру виявлено якісь неточності, потрібно звертатися до кадастрового реєстратора та писати заяву. Після цього в реєстратора буде п’ять робочих днів, щоб виправити помилки.

Та, схоже, реєстратору легше не виконувати свою роботу, а кивати на Київ, мовляв, зачекайте, доки там розберуться.

А чекати цій родині вже просто немає як. І з огляду на те, що скромної пенсії на догляд за тяжкохворою дружиною просто не вистачає. І на те, що вік пенсіонерів не такий вже довгий, і вони мали би цілковите право скористатись своїми ж грошима від проданої хати ще за життя. Але вийти із глухого кута, котрий створив для них неправильний бюрократичний термін у документі, вони не можуть.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

ТИМ ЧАСОМ

 

Паї дорожчають

За два минулі роки орендна плата за землю на Хмельниччині зросла майже вдвічі. На один пай в середньому нараховано 1542 гривні проти 858 у 2010-му. 

У деяких районах цей показник значно вищий за середньообласний. 

Так, у Полонському та Теофіпольському районах власники землі отримали більше двох тисяч гривень за користування їхніми паями.

Найнижча вартість оренди зафіксована у Віньковецькому районі, де середній показник — 788 гривень. Однак така сума пояснюється насамперед тим, що паї у районі мають невеликий розмір і низьку грошову оцінку.

Орендарі проводили розрахунки як грошима, так і сільськогосподарською продукцією.