Мешканка села Рогізна Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині виявила на своїй присадибній ділянці велику бочку, залиту цементом та наповнену невідомою речовиною. Наділ жінка придбала в 2006 році, але нічого не відала про небезпечний додаток до свого майна. Дощі розмили насип на городі в одному із кутків обійстя, і господиня затривожилася — що там?

«Докопалася» до сховку торік восени, повідомила про нього районну владу. Як виявилося, під пагорбом зберігалася справжнісінька «хімічна бомба». Це з’ясували держінспектори з екологічної інспекції охорони навколишнього природного середовища у Хмельницькій області, взявши проби землі та направивши їх до спеціальної лабораторії аж у Сумську область.

Ділянка забруднена дустом та продуктами його розпаду.

Днями на місці події відбулося виїзне засідання районної комісії з питань техногенноекологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (на знімку). Було вирішено встановити на місці захоронення отрутохімікатів спеціальну огорожу з табличкою, яка б інформувала про небезпеку. А також підготувати відповідного листа на ім’я голови облдержадміністрації з проханням передбачити в обласному бюджеті кошти на фінансування ліквідації сховища. У відділі з надзвичайних ситуацій кажуть, що ємність дуже велика, й ніхто не знає, скільки часу вона пролежала під землею. Свого часу колгосп віддав цю ділянку під забудову. А згодом її купила нинішня власниця. Проте «у районному бюджеті таких коштів немає», зазначають в райдержадміністрації.

 

Хмельницька область.

Фото надане прес-службою Кам’янець-Подільської райдержадміністрації.