Половина посівів озимини в Донецькій області перебуває в доброму стані, решта — в задовільному. Головним завданням для аграрників  нині є підживлення озимих культур, які займають 437 тисяч гектарів із 1,3 мільйона гектарів загальної посівної площі. Про це повідомив виконуючий обов’язки начальника головного управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Василь Джулай.

За його словами, в регіоні триває сівба ярих та технічних культур. Відповідаючи на запитання про співвідношення посівів соняшнику та зернових, керівник управління визнав: «Згідно з науковими рекомендаціями, для степової зони прийнятна цифра 17—20 відсотків соняшнику в структурі посівів. Ми трохи пересіваємо — до рівня 25 відсотків. Економічна ситуація така, що необхідно вирощувати найбільш економічно вигідні культури. Сьогодні такою є соняшник — рівень його рентабельності становить близько 40 відсотків».

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Фоменко вважає, що продовольча безпека залежатиме від того, наскільки грамотно і злагоджено буде проведено посівну кампанію та впроваджено інтенсивні технології вирощування сільськогосподарських культур в агрокліматичних умовах області.

 

Донецька область.

Потепління продовжило посівну

До Запорізької області в неділю прийшло справжнє тепло — вдень припекло градусів до 20. Тому зупинена морозами і, хоч невеличким, але снігом посівна продовжилася. В області поки що посіяно 141 тисячу гектарів ранніх зернових (дві третини від запланованого), тож роботи ще вистачає.

До того ж у Василівському, Михайлівському та Якимівському районах на 3,7 тисячі гектарів загинули озимі — доводиться пересівати. Втім, загалом на Запоріжжі зернові перезимували непогано: 84 відсотки перебувають у доброму та задовільному стані.

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запорізька область.