Березневий буревій, наче косою, пройшовся посівами ярових культур на Херсонщині. Оскільки посівну тут розпочали ще в лютому, з 146,8 тисячі гектарів ярового ячменю 23 тисячі гектарів встигли дати сходи. Вони постраждали не лише від вітру, а й від снігу з дощем, які осіли на полях кригою.

За попередніми підрахунками, на двох тисячах гектарів рослини де частково, а де й повністю зрубало під самий корінь. Такі площі, швидше за все, доведеться пересівати. А враховуючи, що лише засів одного гектару ярого ячменю обходиться в 1,2—1,4 тисячі гривень, стихійне лихо може коштувати аграріям Таврії не один десяток мільйонів гривень.

Утім, негода принесла у південні степи й довгоочікувану вологу та надію на припинення тривалої посухи. Адже до буревію рівень продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту на Херсонщині був на третину, а подекуди й наполовину меншим від норми. Тепер, коли поля вкрив шар снігу завтовшки від одного до восьми сантиметрів і випало від 5 до 19 міліметрів опадів, селяни сподіваються, що принаймні 521,7 тисячі гектарів озимих культур не загинуть від посухи.

 

Херсонська область.