Віталій Луговський працював машиністом тепловоза в Чернігові. Водив поїзди на Гомель та Київ. Через хворобу учасник ліквідації аварії на ЧАЕС змушений був розрахуватися. «Легшу» роботу чоловіку вдалося знайти в невеличкому селі Гірманка Чернігівського району. Там живе мама. Він почав допомагати їй вести господарство. Природа, чисте повітря. Можна б і не дуже напружуватися! Але ж сім’ю у Чернігові треба годувати не одними лише «картопляними» передачами з городу! У Віталія Михайловича троє дітей, двоє онуків!

Підприємливий чоловік на аукціоні досить дешево придбав старенький  «ГАЗ-53». Відтоді й почалося його фермерське життя. Машиною заробив на перший тракторець «ЮМЗ-6». Теж купив його за малі гроші, бо він, як то мовиться, на ладан дихав. Віталій Михайлович — не механізатор, та знається на техніці, в нього усе «незаводне» незабаром запрацювало. Стягнувся ще на три трактори. Почав орати сільчанам городи, копати картоплю. Багато сільгоспінвентаря фермер виготовив власними руками: тепер має і сівалки, і культиватори, і роторну косарку. Навіть зерновий комбайн склав докупи.

За 12 років праці у селі Віталій Луговський не хапнув, так би мовити, зірок з неба. Та в господаря уже є певні набутки. Фермер обробляє 35 гектарів землі. Минулого року виростив на двох гектарах картоплю. На інших — жито, пшеницю, овес.

— Хоч би як там було, — каже він, — я тепер заробляю більше, ніж машиніст тепловоза...

Велику частину минулого врожаю бульб чоловік продав восени. Щоправда, ціна в 80 копійок — 1 гривню за кілограм його не влаштовує.

Тому цього року збирається вирощувати крохмалисту на 0,7 гектара.

— А буде нормальна ціна, — зазначає він, — посаджу більше. Як картоплю по 5 гривень продавали, я купив мікроавтобус «Фольксваген»...

Нині, в перші дні квітня, насіннєву картоплю у нього закуповували партнери з південних областей. Фермер задоволений, що вдалося збути залишок бульб. Посіяні озимі на 10 гектарах начебто збереглися нормально. Ще вирощуватиме на 20 гектарах овес. Фермер стежить за цінами і сподівається, що цього року може непогано заробити саме на зернових.

— Дуже добре, що маємо такого в селі помічника, — каже пенсіонерка Ніна Василенко. — Колгосп розвалився, а в нас тут ще 35 дворів. Як би ми без Луговського жили? Він же й усім стареньким городи оре, і картоплю допоможе зібрати.

Гусеничним трактором фермер прочищає Гірманку від заметів. Під його керівництвом, розповіли у сільраді, впорядковане кладовище, зроблені ворота до нього.

А ще Віталій Михайлович викопав невеличкий ставок.

— Запустив коропа, товстолобика, білого амура, — хвалиться фермер. — Якщо треба, приїжджайте! Наловимо!

Раз на тиждень чоловік відвідує родину у Чернігові. Його «фермерське відрядження» дає сім’ї набагато більше, ніж подібні поїздки бага-тьох чернігівців-охоронців до Києва, Москви. Мікроавтобусом чоловік привозить м’ясо, рибу, молочні продукти.

— Але ж ви не тримаєте худоби, — дивуюся.

— Так я усім колю свиней, — зізнається-посміхається. — Тож за роботу маю м’ясо, сало.

А оскільки Віталій Луговський і сіно людям заготовляє, і дрова підвозить, то в нього немає жодних проблем і з молочними продуктами.

 

Чернігівська область.

Фото автора.

ДО РЕЧІ

Картоплі повні погреби Її пустять у хід як насіннєву

На Чернігівщині практично всі, хто займається вирощуванням картоплі, декларують про зменшення площ, відведених під бульби. Насправді цього не станеться, упевнений директор виробничо-наукової асоціації «Чернігівкартопля» Володимир Купріянов:

— Торік крохмалисту вирощували в області на 83,9 тисячі гектарів, із них 7200 гектарів — у сільгосп-підприємствах. Стільки ж очікується і цього року. Чому? По-перше, після двох урожайних років буде посушливий. Отже, ймовірний менший врожай. По-друге, в господарствах чимало нереалізованої картоплі, адже торік бульбу в області скуповували за досить низькою ціною: 80 копійок — 1 гривня за кілограм. Тому її все-таки пустять у хід як насіннєву.

Та це прогноз. Якщо ж селяни посадять таки картоплі менше, то скорочення площ плюс зниження врожайності призведуть до подорожчання бараболі — до 3—4 гривень за кілограм.

Нині господарства, як повідомив Володимир Купріянов, мають до 5000 тонн елітного насіння майже 20 сортів та реалізують супереліту за 4—5 гривень, еліту — за 3—3,5, першу і другу репродукцію — 2,5—3 гривні за кілограм. А населення продає посадкові бульби за ціною 1—1,5 гривні.

Через погану реалізацію та завезення бараболі з інших країн у погребах населення залишилося дуже багато непроданого врожаю.

Нині у Чернігові на ринках картопля різного формату коштує від 1,5 до 2,5 гривні. У дні заметілі, щоправда, ціна великої в окремих торгових точках сягала трьох гривень за кілограм.

Фермер Віталій Луговський (ліворуч) переважує насіннєву картоплю.