Адже саме на стимулювання їх створення і спрямовано положення Закону «Про зайнятість населення» (діє з 1 січня цього року), що передбачає компенсацію роботодавцям фактичних витрат у розмірі 50 відсотків суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на особу, працевлаштовану на нове місце. Днями уряд затвердив порядок виплати цієї компенсації.
Отже, можливість її отримання стосується роботодавців, які починаючи з 2013 року виконають такі умови:
1) створять нові робочі місця та влаштують на них працівників шляхом укладення трудового договору;
2) протягом 12 календарних місяців з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, щомісяця здійснюватимуть виплату їй заробітної плати в розмірі не менше трьох мінімальних заробітних плат — 3441 грн. (1147 грн. х 3).
А от у разі зменшення штатної кількості працівників та фонду оплати праці право на компенсацію буде втрачено.
Для отримання компенсації роботодавцю необхідно буде протягом року з дня укладення трудового договору на зазначених вище умовах подати органу Пенсійного фонду України (ПФУ), в якому він перебуває на обліку як платник єдиного внеску, довідку про виконання умов компенсації. Той у свою чергу звірить інформацію у Держкомпраці та з даними звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску (зокрема про кількість створених робочих місць та укладених трудових договорів з особами, працевлаштованими на нові робочі місця, суми нарахованої заробітної плати таким особам за кожен місяць) і ухвалить рішення про виплату компенсації. Надаватимуть її щомісяця протягом 12 календарних місяців через рік з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, шляхом перерахування коштів з рахунка органу ПФУ на банківський рахунок роботодавця.
Таким чином, реальні виплати почнуться не раніше 2014-го. За підрахунками Міністерства соціальної політики України, бюджет отримає понад 3 млрд. грн. від сплати внеску, а компенсація становитиме орієнтовно 1,275 млрд. грн., якщо створять не менше 70 тис. робочих місць.
Однак фахівці дещо розійшлися у своїх оцінках результату нововведення. Одні прогнозують збільшення легалізації зарплат та створення нових робочих місць з більшою зарплатою. Другі скептично говорять про невигідність дій, оскільки створення нового робочого місця значно дорожче за компенсацію, і висловлюють побоювання стосовно того, щоб виплата компенсації за єдиним внеском не повторила історії з відшкодуванням ПДВ свого часу. Що з цього вийде насправді, можна буде сказати лише через рік. А тим часом роботодавцям варто не забувати про встановлену законом про зайнятість квоту на працевлаштування неконкурентноспроможних на ринку праці громадян (особи, яким залишилося 10 років до пенсії, які мають дітей до шести років, дитину-інваліда, а також молодь після навчання та інші), за невиконання якої передбачено штраф. Розмір квоти — 5% середньооблікової кількості штатних працівників за попередній календарний рік для підприємств, на яких штатних працівників більше 20.