«Українські нафтопереробні заводи купують для того, щоб легалізувати контрабанду і фальсифікат. Купівля Одеського нафтопереробного заводу групою «С.» може бути ширмою для легалізації контрабандних нафтопродуктів або фальсифікату», — так вважає народний депутат України Ігор Васюник.

Як розповів в інтерв’ю «Голосу України» член парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний обранець від Львівщини Ігор Васюник, він дуже сумнівається, що «С.» — наступник «Газ Україна», має в планах запустити переробку нафти на вітчизняних заводах. І наводить такі аргументи. По-перше, хоча б тому, що не зрозуміло, яка буде схема поставки нафти на завод. По-друге — керівництво «С.» прокручує дешеві імпортні нафтопродукти при повному сприянні контролюючих органів. Тому про жодні виробничі процеси, швидше за все, не йтиметься. Вітчизняні НПЗ просто хочуть використати як ширму для легалізації контрабандних нафтопродуктів або ж фальсифікатів».

Купив — продав і виробничий процес — це дві великі різниці, вважає Ігор Васюник. Крім того, ініціатива ввести додаткове мито на імпорт нафтопродуктів більше схожа на переділ ринку між нафтотрейдерами.

Частка імпортних нафтопродуктів на українському ринку — понад 70%. За рахунок підвищення ввізного мита ціна на бензин чи дизель істотно  зросте. «Проте ми маємо ще 22% тіньового сегмента ринку — це не задекларований імпорт, який контролюється структурами, близькими до влади, і на який відповідно заплющують очі митна та податкова служби. Тому підвищення мита і збереження тіньового ринку — гарний спосіб банкрутувати конкурентів і монополізувати ринок», — вважає Ігор Васюник.

Питання вітчизняних нафтопереробних заводів досить актуальне для Львівщини, де кілька років простоює НПК «Галичина». Частка цього підприємства в економіці краю становила майже 20 відсотків.

 

Львів.