На регіон, що поступово вимирає, перетворюється Херсонщина. Тільки з початку нинішнього року населення області зменшилося на 589 осіб. За даними Головного управління статистики області, показник смертності тут має виразну тенденцію до зростання — він також збільшився з 15,3 до 16,5 померлого на кожну тисячу мешканців. При цьому темпи народжуваності зростають поволі й обсягів смертності та міграції не компенсують.
Чи не найголовніша причина того, що «бебі-бум» у нас досі не настав, — відсутність у родин даху на головою, під яким можна було б плекати малечу.
Приміром, у Херсоні у квартирній черзі перебувають аж 2345 родин, з яких 761 має право на першочергове отримання житла, а 349 — взагалі претендує на нього у позачерговому порядку. Саме для них депутати Херсонської міськради розробили програму розвитку житлового будівництва, що передбачає протягом найближчих п’яти років введення в експлуатацію будинків на 1253 квартири, третину з яких молоді родини мають отримати на умовах пільгового кредитування. Але навіть якщо всі ці квартири віддати «пільговикам», то черга скоротиться лише трохи більше, ніж наполовину. А на їхнє будівництво ще треба в міському, обласному та державному бюджетах відшукати гроші...