Під час погоджувальної ради лідери фракцій та голови комітетів зажадали від уряду виступити перед парламентом з інформацією щодо готовності до можливих наслідків повеней та фінансування протипаводкових заходів. Депутати стурбовані бездіяльністю місцевих органів влади. Присутній на зібранні Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов запевнив, що уряд до повені готовий. До порядку денного внесено понад 80 питань, однак чи працюватиме парламент нинішнього тижня в нормальному законотворчому режимі — це питання залишається відкритим. Адже більшість проектів законів та постанов, які планується винести на розгляд сесійної зали, мають відверто політичний характер.
Урядові не раз перепадало на горіхи під час погоджувальної ради. Представники опозиційних фракцій обурювалися, що депутатів не допускають до участі в засіданнях Кабінету Міністрів, що деякі засідання уряду проводяться закрито в таємному режимі — про це вже не перший тиждень говорить лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок. А під час години запитань до уряду в парламенті міністри «відбуваються» формальними звітами з папірця. На початку погоджувальної ради лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк запропонував розпочати пленарний тиждень з розгляду питання про повені в Україні, запросивши до парламенту уряд на чолі з Прем’єр-міністром, віце-прем’єрами та профільними міністрами, щоб люди змогли почути відповідь, чи Україна готова до повені, і чи її громадяни можуть почуватися захищеними та розраховувати на допомогу.
У свою чергу, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов порадив усім присутнім зберігати спокій і дещо вгамувати політичну риторику. Він запевнив, що жодних «таємних» засідань, про які говорить опозиція, Кабінет Міністрів не проводить. За його словами, щопонеділка в Кабміні справді проходять так звані «малі засідання», на яких обговорюються питання, які потім буде винесено на затвердження Кабінету Міністрів. Однак вони тривають відкрито і за участі народних депутатів. «Я не розумію, як непрацюючий парламент може допомогти уряду вирішити питання», — сказав лідер регіоналів. Водночас він зазначив, що майже всі вимоги опозиції щодо порядку денного другої сесії Верховної Ради сьомого скликання, за який депутати голосуватимуть сьогодні першим питанням, враховано. О. Єфремов також наголосив на потребі прийняти нинішнього тижня у першому читанні всі законопроекти щодо євроінтеграції.
Пролунало декілька пропозицій щодо години запитань до уряду: регіонали запропонували розглянути питання про стан справ у сільському господарстві, ситуації в АПК, «Батьківщина» — про виконання доходів та видатків державного бюджету, комуністи — про наслідки вступу України до СОТ. Остаточне рішення — за лідерами фракцій, які зберуться на ще одну погоджувальну раду.
Не менш резонансне питання, яке розглядатиметься нинішнього пленарного тижня, — зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності. На розгляді в парламенті перебуває два відповідні законопроекти: один передбачає скасувати недоторканність лише з народних депутатів, другий — також і з президента та суддів.
До розкладу засідань парламенту нарешті потрапили законопроекти про скасування пенсійної реформи. Таких нині у Верховній Раді три. Саме це є основною вимогою фракції КПУ, котра з минулого тижня відмовилася брати участь у будь-якому голосуванні. Опозиційні фракції також підтримують скасування пенсійної реформи, яка передбачає вихід на пенсію жінок у 60 років.
Залишається гострим і невирішеним і питання про призначення виборів столичного міського голови. Фракція «Батьківщина» наполягала розглянути проект постанови про призначення виборів у Києві в другому читанні вже сьогодні, у вівторок, не дочекавшись рішення профільного комітету та висновку Конституційного Суду. Негайного розгляду постанови про вибори в Києві також вимагають фракції «УДАР» і «Свобода».
Натомість розгляд законопроектів щодо євроінтеграції, які передбачалося розглядати у вівторок, опозиція забажала перенести з вівторка на четвер, що здивувало Голову Верховної Ради. А. Яценюк запропонував зібрати у кабінеті глави парламенту ще одну нараду за участю міністра юстиції та обговорити всі законодавчі акти щодо євроінтеграції. В. Рибак лише розвів руками — чому опозиція відтягує розгляд законів, які спроможні об’єднати різні політичні сили?
Опозиція також стурбована інформацією про збір підписів щодо відставки заступника Голови Верховної Ради України Руслана Кошулинського. Хоча А. Яценюк назвав це «першоквітневим жартом». Адже посада одного із заступників глави парламенту за Регламентом належить опозиції.
«УДАР» хоче нарешті почути в парламенті послання Президента України до Верховної Ради та українського народу і звіт Кабінету Міністрів, бо 31 березня вже минули терміни, коли їх треба було подати до парламенту. Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко також ініціює ухвалити проект закону про порядок імпічменту Президента, який діятиме незалежно від прізвища президента, та розглянути цього тижня питання про відповідальність Кабінету Міністрів через безпорадність перед природною негодою та вигнання депутатів із засідання уряду.
«Свобода» висловила стурбованість, що з порядку денного сесії зник проект постанови про вшанування жертв Голодомору 1932-33 років, хоча цьогоріч відзначатиметься 80-та річниця цієї трагедії. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок запропонував також розглянути проекти постанов про політичну відповідальність міністрів внутрішніх справ, міністра освіти та голови СБУ, про звільнення членів Нацради з питань телебачення та радіомовлення, терміни повноважень яких уже завершилися, про забезпечення стабільності роботи підприємств енергетичної галузі та інші.
Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко заявив: щорічне Послання глави держави до парламенту та до українського народу перебуває на завершальній стадії підготовки і найближчим часом надійде до парламенту.
Присутній на погоджувальній раді Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов запевнив, що жодних таємних нарад уряд не проводить.
Глава парламенту Володимир Рибак підрахував, що під час погоджувальної ради було запропоновано додатково включити до порядку денного близько 50 проектів законів і постанов, тож закликав усі питання спочатку розглянути та узгодити в комітетах.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:
— Якщо ми хочемо, щоб законопроекти були підготовлені фахово, парламент не може розглядати жодного питання, доки його не розглянуть профільні комітети.
Руслан Сольвар, Артур Палатний.