На Волині активно готуються протистояти паводку. Днями у райцентрі Ратне відбулося виїзне засідання Міжвідомчого оперативного штабу з координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо проведення протипаводкових заходів у західному регіоні, яке провів віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

 

Своє знайомство із повеневою ситуацією у регіоні він розпочав з обльоту вертольотом північних районів області, зокрема заплав річок Прип’ять і Стохід. У райцентрі Любешів Олександр Вілкул оглянув споруджені 2011 року за кошти держави дамбу і насосну станцію, які захистили від підтоплень рікою Стохід понад 700 садиб. Саме тут і відбулася імпровізована прес-конференція.

— Це приклад системного державного підходу і ефективного вирішення проблем підтоплення, — сказав Олександр Вілкул, відповідаючи на запитання журналістів. — Для оперативного реагування в умовах повені створено міжвідомче угрупування сил у складі 42,5 тисячі осіб. У нього входять групи реагування від Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони, Державного водного агентства, Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості. До складу цих груп залучено більше п’яти тисяч одиниць основної техніки, понад 830 засобів подолання водних перешкод, 22 літальні апарати різного призначення. Для ліквідації крижаних заторів, захисту мостів, гідроспоруд, дамб передбачено залучення 90 піротехнічних груп Державної служби України з надзвичайних ситуацій загальною чисельністю 490 осіб і 150 одиниць техніки. Спеціалісти-піротехніки вже ведуть підривні роботи на крижаних заторах.

— Усі служби області готові до можливого паводка, — заявив голова Волинської ОДА Борис Клімчук. — Розчищені меліоративні канали, русла річок, відремонтовано насосні станції. Роботи тривають постійно. Ми моделюємо можливий розвиток подій та, виходячи з цього, вживаємо всіх необхідних заходів.

Олександр Вілкул на засіданні також зазначив, що урядом складено карту ризиків підтоплень по всій території України. До неї включені як традиційні зони підтоплення вздовж рік Дніпро, Дністер, Прут та Дунай, так і потенційні, що перебувають в зоні впливу річок центральної та східної частини України.

— Сніг починає інтенсивно танути. За прогнозом Гідрометеоцентру, на більшій частині країни з 1 по 5 квітня очікується підвищення температури до +130С. Це може спричинити підняття рівнів води у річках і, як наслідок, підтоплення населених пунктів, — загострив увагу присутніх Олександр Вілкул. — Завдання регіональних та місцевих органів влади — якісно провести протипаводкові заходи. Органи влади повинні своєчасно і широко інформувати громадськість у разі погіршення гідрометеорологічної ситуації під час пропуску паводка, сходження криги та можливого виникнення загрози підтоплення населених пунктів.

Начальник Волинського Гідрометеоцентру Ростислав Бондарчук доповів, що в області за рівнем води в річках спостерігають на дванадцяти постах. — Нині ситуація стабільна і контрольована, — розповів він. — Річки вийшли на заплаву ще в січні. Запаси снігу у водному еквіваленті становлять 67-89 міліметрів. Тобто на кожному гектарі заакумульовано 670-890 кубометрів води. Проте різкого підйому рівнів води в ці дні не слід очікувати, оскільки різке потепління прийде на Волинь вже з сьомого квітня.

Про готовність до водопілля на засіданні доповів начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук. Він зауважив, що до боротьби з можливою великою водою готові 32 аварійні бригади та усі насосні станції. Вже сьогодні 19 з них включені в роботу. Завдяки цьому з польдерних систем відкачано понад двадцять мільйонів кубометрів води. Однак, відзначив фахівець, є небезпека підтоплення тало-дощовими водами окремих ділянок майже в ста населених пунктах області.

У підсумку, Олександр Вілкул зобов’язав керівників західних областей інформувати населення про можливі випадки підтоплення, здійснювати постійний моніторинг гідрометеорологічної ситуації, а в разі погіршення погодних умов та виникнення паводків негайно реагувати на це.

Волинська область.

Наша довідка

Завдяки державним асигнуванням в регіоні відремонтовано майже 350 кілометрів внутрігосподарських та понад 120 кілометрів лісових дренажних мереж, відновлено більше 40 кілометрів магістральних, побудовано 13 кілометрів нових каналів, зведено 11 кілометрів захисних дамб. Збудовані в селищі Любешів і селі Любязь дамби уберегли від підтоплень водами рік Прип’ять і Стохід сотні садиб.