Нещодавно не стало донецького адвоката Сергія Салова. Уперше про захисника заговорили 1997 року, коли юрист-початківець виграв у Київському районному суді Донецька справу про повернення власного знеціненого вкладу часів СРСР. Сам же правозахисник зажив репутації незручного для влади.

У жовтні 1999 року Сергія Салова затримали за підозрою в умисному перешкоджанні волевиявленню виборців. У день першого туру президентських виборів у адвоката виявили кілька листівок у вигляді спецвипуску газети «Голос України», в яких ішлося про те, що тодішній президент України Леонід Кучма, який балотувався на другий термін, помер, а замість нього діє двійник. За словами Сергія, фальшиві спецвипуски він дістав із поштової скриньки, куди йому як передплатнику завжди клали справжню газету «Голос України». 

Куйбишевський районний суд Донецька визнав Салова винним у «розповсюдженні заздалегідь неправдивих свідчень, які дискредитують кандидата у президенти». Адвокат отримав п’ять років позбавлення волі із відстрочкою виконання вироку на два роки. 

Страсбурзький суд визнав, що стосовно Салова було порушено три статті Конвенції з прав людини, з яких дві є реабілітуючими. 

На підставі цього правозахисника повністю виправдали в Україні. Одним із останніх підзахисних Салова був Михайло Бєліков — мешканець обласного центру, якого побили і зґвалтували міліцейським кийком у райвідділі міліції. Довести справу до кінця 54-річний адвокат не встиг...

 

Донецька область.

На знімку: Сергій Салов на трибуні Європейського суду з прав людини. 2005 рік.

Фото з особистого архіву адвоката.