Правоохоронці Рівненщини викрили оборудку директора одного з підприємств оптової торгівлі, який протягом тривалого часу заганяв його в борги. Ось що розповів «Голосу України» начальник управління податкової міліції ДПС у Рівненській області Володимир Перегняк (на знімку):

— На цьому підприємстві було розпочато процедуру банкрутства, бо воно не сплатило 5 мільйонів гривень податків до бюджету. А заборгованість за кредитами банків сягнула понад 120 мільйонів гривень. Під час проведення оперативних заходів наші співробітники виявили, що до такого стану фірму довели умисні дії директора.

Протягом останніх років керівники отримали кредитів на суму понад 115 мільйонів гривень як через своє, так і через підконтрольні підприємства. 

Частково кредитні кошти були зняті та використані на власні цілі. Крім того, майно і товарно-матеріальні цінності на суму понад 15 мільйонів гривень, які перебували в заставі банків, були привласнені й реалізовані через мережу підконтрольних фірм без відображення проведених операцій та отриманого прибутку в податковому обліку. Цим було завдано збитків кредиторам більш як на 15 мільйонів гривень та державі — на суму понад 5 мільйонів.

Щоб не повертати кредити, посадові особи підприємства, майно якого оцінювалося у 40 мільйонів гривень, взялися за так звану благодійність. Вони виступали поручителями за виконання зобов’язань під час купівлі цінних паперів фірмами з ознаками фіктивності, чим створили штучну заборгованість у сумі понад 100 мільйонів гривень перед продавцями цінних паперів, які також мають ознаки фіктивності.

Підприємство проходило процедуру банкрутства, спричинену неповерненням кредиту, укладанням невигідних договорів купівлі-продажу, договорів поруки за виконанням зобов’язань сторонніми суб’єктами господарювання з інших областей, а посадові особи продовжували порушувати закон. Зокрема, вони реалізовували залишки активів. Відтак підприємство дедалі глибше поринало в борги, бо за результатами фінансових операцій жодних коштів на його рахунки не надходило. Службові особи навмисно не вживали заходів з повернення коштів, що лише призвело до зростання податкового боргу та збитків державі.

Згідно з Кримінальним кодексом України такі злочинні дії керівника підприємства кваліфікуються як тяжкий злочин (ч. 2 ст. 364-1 ККУ).

Записала Олександра ЮРКОВА.

Фото надане автором.