Дніпропетровські вчені кафедри розробки підземних родовищ Національного гірського університету заявили, що їм вдалося отримати газ високої калорійності за ціною від 40 доларів за тисячу кубометрів.
Технологія передбачає перетворення вугілля з твердого стану на газоподібний з одержанням трьох компонентів: механічної енергії, а також енергетичної та хімічної сировини.
«Сама технологія перетворення вугілля із твердого стану на газоподібний належить Дмитру Менделєєву, — розповів начальник науково-дослідної частини НГУ Роман Дичковський. — Однак ми це зробили власноруч і в результаті отримали паливні гази з досить великою калорійністю. На сьогодні ученими НГУ реалізовано три проекти з підземної газифікації».
Суть її полягає в тому, що з поверхні землі бурять дві свердловини, між якими створюється реакційний канал. Потім корисну копалину підпалюють з однієї зі свердловин, і згодом з допомогою термохімічних реакцій відбувається перетворення вугілля на газоподібну речовину, при потраплянні якої на поверхню можна отримати теплоенергію або хімічні продукти. Останні можна використовувати у промисловості. У такий самий спосіб можна одержати горючі гази.
«Технологія дає змогу убезпечити шахтарську працю. Це важливо, адже Україна посідає друге місце за смертністю у вугільній промисловості, — вважає доцент кафедри підземної розробки родовищ НГУ Володимир Фальштинський. — Також вона зменшує витрати на транспортування і заощаджує електроенергію».
За останні два роки вчені провели два експерименти: безпосередньо створено саму модель природовугільного масиву й отримано дані. З наукової точки зору, це дослідження геомеханічного фактора при процесі підземної газифікації вугілля.
«Ця технологія просто фантастична, вона заслуговує на увагу, і в неї велике майбутнє, оскільки ціни на енергоносії постійно підвищуються, — впевнений аспірант кафедри Павло Саїк. — Майбутнє — за альтернативною енергетикою».