Минулого четверга в Тернополі укладено меморандум про співробітництво з питань трудової міграції між обласною державною адміністрацією, обласною радою та обласною спілкою працюючих за кордоном «Медобори».

Сторони домовилися про те, що, зважаючи на актуальність проблем регулювання і пошуку ефективних моделей управління трудовою міграцією, захисту прав трудових мігрантів, готуватимуть пропозиції щодо формування і реалізації державної політики у цій сфері. Влада взяла на себе зобов’язання розробити проекти щодо заохочення заробітчан до інвестування коштів у місцеву економіку, створення нових робочих місць. Вона сприятиме задоволенню національно-культурних, інформаційних і мовних проблем трудових мігрантів, допоможе організувати щорічні літні табори для дітей мігрантів. Волонтери з тернопільських університетів надаватимуть соціальні послуги дітям трудових мігрантів, їх батькам та тимчасовим опікунам у питаннях, пов’язаних із соціалізацією та вихованням дітей. У свою чергу спілка «Медобори» зобов’язалася сприяти формуванню позитивного іміджу України шляхом проведення культурно-мистецьких та інформаційно-просвітницьких заходів, співпрацювати з неурядовими організаціями країн перебування трудових мігрантів з метою розширення зв’язків. Меморандум підписали перший заступник голови обласної ради Сергій Тарашевський, голова обласної спілки працюючих за кордоном «Медобори» Микола Сернецький та начальник управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Василь Кравець (на знімку зліва направо).

Кореспондент «Голосу України» попросив прокоментувати цю подію осіб, причетних до появи меморандуму.

Олег ГУЦЬКО, голова асоціації українців у Португалії «Собор»:

— Ми давно чекали, що Україна повернеться обличчям до трудових мігрантів. Нарешті відчувається зацікавлення цією проблемою як на рівні держави, так і на рівні області. Ми з Олегом Городецьким нещодавно брали участь у круглих столах, організованих Інститутом стратегічних досліджень при адміністрації Президента та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, створено координаційну раду з цих проблем при Кабміні. Є розуміння того, що потрібний законопроект про статус трудового мігранта. Приємно, що кроки назустріч роблять і в областях, створюють центри зв’язків з трудовими мігрантами, ми ось стали свідками підписання меморандуму.

Україна прагне у Європу, а ми вже давно там. Як можемо, намагаємось зберегти свою ідентичність: створюємо суботні й недільні школи, громадські організації, збираємося на свята, обмінюємось інформацією. Права тих, хто працює легально, захищені, можливо, краще, ніж в Україні, але більшість з нас мріє повернутися на рідну землю. Принаймні я обов’язково повернуся, причому не в місто, а в село. Але Україна має бути готова, що приїдуть люди з іншим мисленням, з іншими вимогами.

Олесь ГОРОДЕЦЬКИЙ, голова християнського товариства українців в Італії:

— Тернопільчан в Італії дуже багато, вони активні, спілкуються між собою. Прикро, що ми втрачаємо найцінніше: не просто трудові ресурси, а громадян України. Хоч багато хто мріє повернутися в Україну, та й економічна криза виштовхує. Усвідомлюємо, що адаптуватися буде не так просто. Змінилися ми, але й Україна повинна змінюватися. Повернуться люди не з великими статками, але дехто захоче започаткувати свою справу. Важливо, щоб були створені для бізнесу умови бодай наближені до європейських.

Сергій ТАРАШЕВСЬКИЙ, перший заступник голови обласної ради:

— Минулого року в обласній раді створено тимчасову комісію з питань вивчення прав трудових мігрантів та членів їхніх сімей. До розгляду на сесії підготовлено програму взаємодії із закордонними українцями, розраховану на три роки. Ми справді почали робити кроки назустріч. Важливо також розробити проекти для тих, хто захоче повернутися й організувати свій невеликий бізнес. Дехто вже цікавиться обслуговуючими кооперативами на землі, іншими видами діяльності.

Під час підписання меморандуму.

Фото Любові ЛевицькоЇ.