«Зробив усе, що міг» — під такою промовистою назвою у Тернопільському обласному держархіві відкрилася виставка, присвячена 175-річчю першого в історії міста бургомістра-українця Володимира Лучаківського. За свою каденцію (1896—1903 рр.) він справді встиг зробити багато: було прокладено водогін та каналізацію, проведено електричне освітлення та телефон, встановлено вуличний годинник, збудовано залізничний вокзал, багато споруд, які стали історичними. З його ініціативи відкрито Вищий інститут для дівчат, започатковано створення української гімназії, закладено «Парк здоров’я». Багато зробив Володимир Лучаківський як голова місцевої «Просвіти». Він — автор літературних творів, перекладач. А ще — захисник інтересів українців, адже багато років працював адвокатом. Відомо, що за правовою допомогою до нього звертався Іван Франко, який після смерті Лучаківського цікавився його творчою спадщиною.
Лише сучасники змогли належним чином оцінити заслуги першого бургомістра-українця, котрий чимало зробив для піднесення культури свого народу у місті, більшість населення якого становили поляки і євреї. Він зумів згуртувати багатонаціональну громаду для виконання важливих для неї справ. 
З родини Лучаківських вийшло багато відомих людей. Одна з сестер Володимира подарувала світу вченого-математика Володимира Левицького, друга стала матір’ю першої в Австро-Угорщині жінки-лікаря, письменниці Софії Окуневської, а син бургомістра Тадей був відомим у Львові юристом. До речі, у будинку, де він колись мешкав, досі знаходять особисті речі, що належали родині. Вони стають експонатами Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Наукові працівники кажуть, що їх достатньо для облаштування кімнати Володимира Лучаківського у музеї міста, який планується відкрити. У Тернополі є вулиця Володимира Лучаківського, засновано фонд його імені, премію. Важливо, щоб нинішні послідовники бургомістра не лише дбали про місто і громаду так, як він, а й сповідували його високі моральні принципи. Саме завдяки цьому він і залишився в пам’яті тернопільської громади.