Україна як одна з країн—засновниць ООН бере активну участь у всіх сферах багатовекторної діяльності зазначеної міжнародної організації, неухильно дотримуючись своїх зобов’язань перед світовою спільнотою.

 

Одним із пріоритетних напрямів міжнародної діяльності органів внутрішніх справ України є підготовка висококваліфікованих працівників для участі в міжнародних миротворчих операціях з підтримання миру в складі спеціальних підрозділів та миротворчих персоналів. Саме на базі Спеціального миротворчого центру Національної академії внутрішніх справ здійснюють відбір та підготовку кадрів для участі в операціях із підтримання миру.

За роки участі України в міжнародних спеціальних операціях під егідою ООН, ОБСЄ та ЄС понад 3 тисячі працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ узяли участь у 17 місіях. Сьогодні 80 працівників академії несуть службу в семи місіях, де не так давно відбувалася громадянська війна, проливалася кров і тисячі мирних людей гинули від рук своїх співгромадян.

Миротворчий персонал Міністерства внутрішніх справ України щоденно виконує завдання, пов’язані з відновленням безпеки. Правоохоронці здійснюють патрулювання зони відповідальності, охорону вантажів гуманітарної допомоги, важливих осіб та об’єктів, надаючи консультативну й наставницьку допомогу національним правоохоронним органам щодо реформ у сфері безпеки та правопорядку, організації їх професійної підготовки. Брати безпосередню участь у за-триманні підозрюваних зловмисників миротворці не мають права. Виїхати на завдання, на місце події, патрулювати — це звичайна справа, але їх роль — консультативна, експертна.

Виконуючи свої службові обов’язки в складі Спеціального, Кінологічного миротворчих підрозділів Міністерства внутрішніх справ України в Косово, спостерігачів цивільної поліції ООН, українці виявили професіоналізм, що не раз було відзначено керівництвом миротворчих операцій.

Цей чинник зумовив збільшення кількості персоналу Міністерства внутрішніх справ України в миротворчих операціях та необхідність цілеспрямованої підготовки спеціалістів міжнародного рівня для більшого ефективного внеску України в миро-творчу діяльність та успішної інтеграції України до світових спільнот.

За зразкове виконання службових завдань українські правоохоронці отримують міжнародні нагороди. Жоден з українців після закінчення визначеного терміну перебування в місії не мав негативної характеристики.

18—22 березня поточного року в Україні з ініціативи ООН Міністерством внутрішніх справ України спільно з Національною академією внутрішніх справ організовано проведення регіонального семінару ООН з розвитку стратегії міжнародної миротворчої поліцейської діяльності за участю керівників поліцейських відомств близько 50 країн світу.

Зазначений захід присвячено розгляду таких питань: стратегія керування міжнародними миротворчими місіями; роль та відповідальність поліцейських місій ООН у миротворчих операціях; обговорення управління в невеликих групах; планування та визначення пріоритетних завдань розвитку міжнародної поліції в процесі її діяльності у складі операцій з підтримання миру.

Крім того, триває активна робота щодо створення на базі Спеціального миротворчого центру Національної академії внутрішніх справ та подальшої сертифікації Секретаріатом ООН спеціалізованих навчальних курсів з підготовки міжнародних поліцейських.

Структурні підрозділи Міністерства внутрішніх справ України та Національної академії внутрішніх справ реалізують комплекс заходів, спрямованих на підготовку до формування та направлення Спеціального миротворчого підрозділу Міністерства внутрішніх справ України до складу Місії ООН у Ліберії.

З цією метою на виконання доручення Міністерства внутрішніх справ України «Про на-правлення миротворчого підрозділу МВС до Місії ООН у Ліберії» від 18 лютого 2013 року №2534/Зр у період з 25 лютого по 7 березня поточного року Спеціальний миротворчий центр академії проводив відбір працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ як кандидатів для направлення в складі Спеціального миротворчого підрозділу Міністерства внутрішніх справ України до миро-творчої операції ООН у Ліберії.

Відповідно до доручення міністра, на тестування до академії було викликано 362 особи з числа працівників міліції та військовослужбовців внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України.

Кожен кандидат склав тести з функціональної, фізичної, спеціальної фізичної (на знімку), тактико-спеціальної підготовки, продемонстрував навички володіння табельною вогнепальною зброєю, а також дій у складі окремих структурних одиниць або спеціального підрозділу загалом.

Кандидати для участі в міжнародних миротворчих операціях, які претендують на посади зі знанням іноземної мови, склали відповідні тести, а спеціалісти пройшли відбір профільними службами Міністерства внутрішніх справ України за напрямами діяльності.

Кандидати   не лише протягом тижня напружено працювали, складаючи тести та демонструючи вишкіл працівників органів та підрозділів Міністерства внутрішніх справ України, а й у вихідний день, 3 березня, у складі спортивних команд навчальних взводів брали участь у змаганнях з футболу та волейболу на першість Спеціального миротворчого підрозділу Міністерства внутрішніх справ України в Ліберії.

6 березня відбулося засідання комісії Міністерства внутрішніх справ України для затвердження кандидатур працівників до складу миротворчого підрозділу. Було відібрано кращих із кращих.

Упродовж майже трьох тижнів кандидати  пройдуть навчання, набудуть необхідних умінь та навичок з тактики дій у складі миротворчого підрозділу Міністерства внутрішніх справ України, що дасть змогу продемонструвати екзаменаційній комісії Секретаріату ООН належний рівень підготовки підрозділу до служби в складі міжнародної миротворчої операції ООН у Ліберії.

Сергій ШАПОЧКА, Вероніка КОМПАНЦЕВА.