«Головною метою реформування вищої школи є побудова такої управлінської моделі, яка ліквідувала б два рівні існування в ній авторитарності і корупції. Тобто на рівні міністерства, яке все визначає та все контролює у стосунках з ректорами і вишами загалом, і на рівні ректора та його оточення, які так само «спілкуються» зі своїми трудовими колективами і вченими радами», — про це в Запоріжжі під час круглого столу, присвяченого проблемним питанням законопроектів про вищу освіту, сказав народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. Політик вважає, що зламати наявну схему можна, лише передавши функції акредитації та ліцензування незалежному органу, а не Міністерству освіти і науки України. Крім того, міністерство не повинно впливати на процедуру звільнення і призначення ректорів, а також необхідно відновити вагому роль трудового колективу вишів та вчених рад.
Стосовно цього, зазначив парламентарій, є поле для дискусій на базі, наприклад, двох проектів закону про вищу освіту — підготовлених опозицією та групою фахівців під керівництвом Михайла Згуровського. «Саме навколо цих законопроектів необхідно сконцентруватися, щоб у перспективі отримати правове підґрунтя для побудови такої системи вищої освіти, яка б давала високу якість навчання та демократичні принципи його організації», — зауважив політик.
Під час зустрічі з педагогічною громадськістю Запоріжжя М. Томенко передав учителям для використання в навчальному процесі диски «7 природних чудес України» та «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». Не залишилися без подарунків й бібліотеки області — до них передано нещодавно виданий «Альбом Тараса Шевченка 1841—1843 рр.».
Під час прес-конференції 
М. Томенко, відповідаючи на одне із запитань, висловився з приводу перспектив висунення єдиного кандидата від опозиції на президентських виборах 2015 року. Тут він окреслив програму-максимум, або свого роду «ідеальний сценарій»: «Коли політики самі домовляться і вже напередодні президентської виборчої кампанії запропонують єдиного узгодженого кандидата від опозиції, який беззаперечно за таких обставин матиме стовідсоткові шанси перемогти Віктора Януковича на виборах».
Однак, виходячи з реалій політичного життя України, швидше за все, боротися доведеться хоча б за програму-мінімум. Це «коли в першому турі всі кандидати від опозиції, — наголосив Микола Томенко, — оприлюднять свою позицію, проте не будуть конкурувати між собою, а підпишуть спільну програму дій після 2015 року. Згідно з останньою вони візьмуть на себе зобов’язання підтримувати того кандидата, який отримає найбільшу підтримку суспільства. Тобто того єдиного від опозиції, що потрапить до другого туру. За таких обставин, якщо політики не реалізують «програму максимум», то «програму мінімум» виконає український народ, який сам визначить найпопулярнішого кандидата», — вважає народний депутат.
 
Запоріжжя.